Tivat: Publika toplo prihvatila „Kazimira i Karolinu“

Kroz ljubavnu priču, rediteljka Trišić kreira pijanu vrtešku društvenog posrnuća koja samo što se nije otkačila
93 pregleda 0 komentar(a)
Kazimir i Karolina, Foto: Siniša Luković
Kazimir i Karolina, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.08.2015. 18:19h

Prepuna ljetnja pozorica i dugotrajni aplauz atmosfera je koja se preksinoć vidjela u Tivtu na izvođenju predstave „Kazimir i Karolina“ produkciji Ateljea 212 iz Beograda. Ovaj komad je po tekstu Edena fon Horvata, režirala Snežana Trišić, a „Kazimir i Karolina“ izvedena je u takmičarskoj konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg Međunarodnog festivala mediteranskog teatra koji je sastavni dio ljetnje manifestacije kulture „Purgatorije“ u Tivtu.

U „Kazimiru i Karolini“ nastupili su Bojan Dimitrijević, Jelena Đokić, Bojan Žirović, Katarina Žutić, Tihomir Stanić, Nenad Ćirić, Nebojša Ilić, Milica Gojković, Jovana Stojiljković, Radomir Nikolić, Vladan Matović, Irena Popović, Vladimir Gurbaj i Danilo Tirnanić. Radnja ovog komada odvija se tridesetih godina prolog vijeka, na “Oktoberfestu” u Minhenu, u vrijeme velike društvene i ekonomske krize i početka uspona nacizma. Kroz priču o ljubavnom rastanku između Kazimira, radnika-vozača koji je dobio otkaz i njegove djevojke Karoline koja je željnja i ljubavi ali i napretka na društvenoj ljestvici, rediteljka Trišić kreira pijanu vrtešku društvenog posrnuća koja samo što se nije otkačila i odletjela pravo u propast koju pisac sluti u nadolazećem fašizmu….

“Zadovoljni smo prijemom publike jer je ona lijepo reagovala na predstavu. Interesantno jer jer smo po prvi put ovaj komad igrali na otvorenom, što doduše i ima smisla jer se radnja cijele predstave po scenariju, odvija na otvorenom prostoru, na festivalu 'Oktoberfest'. Da u ovom komadu nema te socijalne tematike i suštinske, mnogo bolnije priče koja je stavljena u okvir melodrama, ovo bi mogla biti neka Mir-Jam storija. Napravljen je ipak, mnogo dublji i jači komad jer se govori o tome kako se istorija ponavlja i kako ljudi ništa nisu zapamtili iz bijede, nesreće i kraha, ekonomskog i duhovnog. Kad dođe bijeda, ljubav trči kroz prozor i to je najbanalnije rečeno, suština ove predstave”, prokomentarisala je Katarina Žutić koja je za svoju ulogu Erne u ovom komadu dobila Sterijinu nagradu.

“Purgatorije” se nastavljaju večeras 21 sat u atrijumu ljetnjikovca Buća-Luković, muzičko-poetskom večeri Milice Aranitović-Papović i Marinka Pavićevića i promocijom njegovog romana “Kruna od kamena”.

Bonus video: