Na čelu krimi-grupe funkcioner DPS-a, a pominju se i ministri

Kuljača je najavljivao da će, ako mu ne budu pucali u noge, reći ko mu smješta afere
50 pregleda 159 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.08.2015. 05:16h

Rajko Kuljača označio je visokog funkcionera DPS-a kao šefa kriminalne grupe, koja je budvansku Opštinu oštetila za gotovo 10 miliona eura.

Svjedok saradnik u iskazu, prema pouzdanim informacijama "Vijesti", do detalja je ispričao ulogu glavnog čovjeka mafijaške organizacije i svojih nekadašnjih saradnika u milionskim malverzacijama oko izgradnje kompleksa TQ Plaza i koncertnog platoa na Jazu.

Isti izvor saopštio je da je Kuljača tužiocu pomenuo i kakvu su ulogu u poslu oko izgradnje luksuznog kompleksa imali jedan bivši i dva sadašnja ministra u Vladi Mila Đukanovića.

Istražitelji provjeravaju njegove navode - da je organizator te mafijaške grupe dobio penthaus u TQ Plazi i poslovni prostor u prizemlju.

Provjerava se i dio njegove priče o tome kakve i kolike nagrade od tih nezakonitih poslova su dobili nekadašnji i sadašnji funkcioneri Opštine Budva, lokalni funkcioneri DPS-a, zaposleni u tamošnjem katastru...

Navodno, dio stanova i prostora koje su članovi kriminalne grupe dobili u tom prostoru i dalje se vodi na vlasnika TQ Plaze - kompaniju “Trade unique”

Zato je podgorički Viši sud privremeno zabranio raspolaganje tom imovinom, do završetka istražnih radnji.

Ta imovina, dakle, neće moći da se proda, kupi ili izda dok Sud eventualno ne ukine privremenu mjeru obezbjeđenja zabrane raspolagnja.

Kuljača, prema Zakonu, nije mogao postati svjedok saradnik u slučaju da je bio na vrhu te kriminalne piramide.

Tužilac u svakom trenutku može ukinuti rješenje o statusu svjedoka saradnika, ako se utvrdi da Kuljača ne govori istinu ili njegov iskaz ne pomaže utvrđivanju činjenica.

Kuljača je nedavno prvostepeno osuđen na pet godina zatvora u predmetu "Zavala".

On je pred kraj suđenja saopštio da zna ko mu je "od visokih funkcionera" smjestio tu aferu.

Tada je rekao da će o svemu progovoriti, ako mu ne budu "pucali u noge".

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandr Tičić, brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović-Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević, uhapšeni su 13. avgusta u Budvi po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Osumnjičeni su i glavna administratorka Opštine Budva Snežana - Žana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v. d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor Trejd junika Goran Bojanić i službenik Opštine Budva Miodrag Samardžić.

Njih tužilaštvo tereti da su zarad lične koristi napravili višemilionsku štetu Opštini Budva.

Sprema se novi svjedok saradnik?

Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo ulaže dodatne napore kako bi šefu kriminalne organizacije policija stavila lisice na ruke.

Prema tom izvoru, taj posao je ujedno i najteži jer njegovog imena nema u spisima predmeta.

On nije imao nikakvu funkciju u Opštini, ali se navodno bez "blagoslova" tog DPS funkcionera nijedan posao nije mogao završiti u Budvi.

Nezvanični izvori tvrde da tužilštvo razmatra da status svjedoka saradnika ponudi još jednom od osumnjičenih, koga je Kuljača označio kao visokorangiranog člana te kriminalne organizacije.

Bonus video: