HRA: Za ugled države pogubno što se napadi na novinare ne rasvjetljavaju

Kako su naveli iz CEMI-ja, posebno zabrinjava da još uvijek nije rasvijetljeno ubistvo osnivača i urednika Dana Duška Jovanovića
57 pregleda 2 komentar(a)
Slavica Jovanović auto
Slavica Jovanović auto
Ažurirano: 27.08.2015. 15:22h

Iz Akcije za ljudska prava (HRA) osudili su obijanje vozila suvlasnice lista Dan, Slavice Jovanović, i poručili da je za ugled države pogubno to što se napadi na novinare i medije ne rasvjetljavaju.

Napad su osudili i iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), ocjenjujući ga kao još jedan u nizu napada na medijske slobode i novinarsku profesiju u Crnoj Gori.

Nepoznati napadači su u srijedu obili vozilo koje koristi Jovanović, koja je supruga ubijenog urednika Dana, Duška Jovanovića. Vlasnik automobila je Jumedia mont.

“Povodom obijanja vozila dnevnog lista Dan, koji je koristila suvlasnica tog medija, Jovanović, i krađe koja se tom prilikom desila, HRA izražava zabrinutost i osuđuje i taj poslednji napad na medije u Crnoj Gori”, navodi se u reagovanju HRA.

Iz te organizacije su kazali da očekuju i obaveštenje od nadležnog državnog tužioca o epilogu vještačenja automobila generalnog direktora Radio televizije Crne Gore, Rada Vojvodića.

“Crna Gora je država u kojoj su građani, nažalost, naviknuti na učestale napade na imovinu i fizički integritet novinara i medija. Pogubno za ugled države je to što se ti napadi po pravilu ne rasvetljuju i ne kažnjavaju”, kazali su iz HRA.

Oni se, kako su naglasili, i dalje nadaju rezultatima zajedničkog rada tužilaštva i policije, od koje, smatraju u HRA, zavisi suzbijanje napada na novinare.

“HRA se kontinuirano zalaže i za uvođenje novih krivičnih dela kojima bi se obezbedilo stožije kažnjavanje napada na novinare i njihovu imovunu”, zaključuje se u reagovanju.

Iz CEMI-ja su osudili napad.

“Cijenimo da je ovo još jedan u nizu napada na medijske slobode i novinarsku profesiju u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju CEMI-ja.

Kako su naveli, posebno zabrinjava da još uvijek nije rasvijetljeno ubistvo osnivača i urednika Dana Duška Jovanovića.

"Pozivamo nadležne policijske i pravosudne organe da u najhitnijem roku sprovedu efikasnu istragu svih napada koji su se u prethodnom periodu u kontinuitetu dešavali prema imovini Jovanović, kao i ranije napade na redakcju lista „Dan“ i da se počinioci istih privedu pravdi i najstrožije sankcionišu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: