Ozbiljan i elitistički osmišljen program

Po broju ulaznica (ustaljenog broja mjesta na svim scenama festivala i broja posjetilaca izložbi), ove godine programe Grad teatra pratilo je je oko 18.000 gledalaca (ne računajući brojne prolaznike koji su, zavedeni dešavanjima na festivalskim scenama, ostajali i pratili festivalska dešavanja)
1 komentar(a)
Grad teatar, Foto: Grad teatar
Grad teatar, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 27.08.2015. 10:19h

Ovogodišnji Grad teatar, koji je formalno spustio svoje zavjese 22. avgusta, nastupom Vedrane Rudan na Trgu pjesnika, već samim odabirom svog šekspirovskog naslova „Ko je ovdje toliki varvarin da ne može biti Rimljanin“, sugerisao je publici da će joj i ovog ljeta donijeti jedan ozbiljan i elitistički koncipiran program, dimenziju angažmana koju prava umjetnost uvijek ima.

Preveden na jezik statistike, 29. festival u Budvi od 20. juna, kada je svečano otvoren gostovanjem peruanskog nobelovca Maria Vargasa Ljose, tokom 52 festivalska dana, od planirana 52 programa, održao je 48 - 28 dramskih, pet muzičkih, 10 književnih i pet likovnih. U postfestivalskom programu, izveden je jedan program. Festival je imao oko 500 učesnika (ne računajući novinarske ekipe, goste i predstavnike stručne javnosti koji su pratili festival), a nastupili su eminentni umjetnici iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije, Japana, Perua/Španije, Portugala, Kanade, Grčke, Mađarske, Italije i SAD.

Po broju ulaznica (ustaljenog broja mjesta na svim scenama festivala i broja posjetilaca izložbi), ove godine programe Grad teatra pratilo je je oko 18.000 gledalaca (ne računajući brojne prolaznike koji su, zavedeni dešavanjima na festivalskim scenama, ostajali i pratili festivalska dešavanja).

Kako je istakao direktor Grad teatra Blažo Radoman, festival je i ove godine potvrdio svoj međunarodni i regionalni koncept - nastavio je lijepu i korisnu tradiciju predstavljanja internacionalnih umjetničkih ostvarenja, motivisan željom za uspostavljanjem bližih prijateljskih odnosa i kulturne razmjene sa inostranstvom i regionom.

I ove godine uređivački tim Grad teatra pažnju je usmjerio ka najboljim ostvarenjima u zemlji i okruženju, koja su, po mišljenju urednika programa mogla da zainteresuju budvansku publiku, ali i da zadovolje estetiku koju festival pažljivo njeguje već 29 godina. Uz to, mogućnost da u planiranom periodu u Budvi gostuju i neki od autora koji ranijih godina nisu bili gosti festivala, a koji svojom stvaralačkom aktivnošću svakako mogu doprinijeti kulturnoj misiji i estetici koju festival njeguje, uslovila je da na festivalu nastupe i umjetnici svjetskog glasa, poput gitariste Al Di Meole.

U Dramskom programu, čiji je selektor Boris Mišković, premijerno su izvedene tri koprodukcije, rađene po tekstovima velikana svjetske dramske književnosti različitih epoha - Šekspira, Aristofana i Ibzena.

Po riječima Merina Smailagića, selektora Likovnog programa i umjetničkog direktora festivala, ovim segmentom upriličeno je ukupno pet događaja - pet izložbi stvaralaca iz svijeta, Crne Gore i regiona koje su se, ako cijenimo prisustvo publike i pažnju medija, pokazale kao značajan i zanimljiv dio ovogodišnje kulturne ponude.

Svih pet prezentacija umjetničkih ostvarenja, pored raznolikosti u samim likovnim disciplinama, tehikama i izrazima, imalo je i jednu izrazitu, zajedničku tačku okupljanja - temu savremenosti i mjesta čovjeka u globalnom svijetu, kojom su se bavili umjetnici izabrani za ovogodišnju selekciju.

Kako je istakla Milena Lubarda Marojević, selektorka Muzičkog programa i pomoćnik direktora Grad teatra, kroz ukupno pet događaja, ovaj segment umjetničkog stvaralaštva okupio je provjerene i publici dobro poznate izvođače, čija bi osnovna zajednička crta u ovoj selekciji mogla biti definisana kao - muzičari izrazitih individualnih osobina, čije su autentičnosti obilježile vrijeme i prostore u kojima su nastupali. Ovakvim odabirom željeli smo prije svega počastiti festivalsku publiku prisustvom i zvukom omiljenih muzičara, ali i istovremeno zadovoljiti slušaoce širokog i raznolikog spektra žanrova.

Ispitivanje granica jezika i baratanje različitim formama

Književni program festivala, koji već godinama dobija najbolje kritike, po 29. put održan je na Trgu pjesnika, okupljajući zanimljiva imena književnosti, teorije književnosti i istorije umjetnosti, čija su djela, između ostalih, obilježila regionalnu književnu produkciju prethodne godine.

Po riječima Svetlane Ivanović, urednice ovog programa, vođeni željom da se ispitaju granice jezika i ukaže da stihovi mogu biti dio i drugih umjetničkih formi, ove godine pozvani su autori čiji izvorni domen stvaranja nije književnost, ali koji vještim baratanjem jezikom prevazilaze okvire pisanja teksta zalazeći u sfere pisanja poezije i na taj način čineći iskorak ka novim umjetničkim formama na Trgu.