Sud blokirao TQ Plazu

Dio lokala u luksuznih 20.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora neće moći da se prodaju, kupuju ili izdaju dok Sud eventualno ne ukine privremenu mjeru obezbjeđenja zabrane raspolaganja
88 pregleda 33 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.08.2015. 05:24h

Podgorički Viši sud privremeno je zabranio raspolaganje imovinom u budvanskom kompleksu TQ Plaza, dok traju istražne radnje o navodnim malverzacijama zbog kojih je tamošnja Opština oštećena za više miliona eura.

Dio lokala u luksuznih 20.000 kvadrata poslovno-stambenog prostora neće moći da se prodaju, kupuju ili izdaju dok Sud eventualno ne ukine privremenu mjeru obezbjeđenja zabrane raspolagnja.

TQ Plaza uknjižena je na kompaniju Trejd junik, biznismena Mirka Latinovića, a zabrana se odnosi isključivo na nepokretnosti koje se i dalje vode na to preduzeće.

Oni su bili partner budvanskoj Opštini u poslu izgradnje milionski vrijednog osmospratnog kompleksa.

Iz tog posla Opština je, tvrdi tužilaštvo, oštećena za milione eura jer je dobila znatno manje kvadrata nego što je bilo predviđeno ugovorom.

Privemenu mjeru, Viši sud donio je 20. avgusta, ali je Uprava za nekretnine tek juče upisala zabranu u rubriku opterećenje.

Anekse ugovora zbog kojih je nastala šteta, potpisivao je tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, uz prethodnu pisanu saglasnost svojih najbližih saradnika, od kojih su neki osumnjičeni za kriminalno udruživanje.

Kuljača je već nakon prvog saslušanja postao svjedok saradnik u tom slučaju.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva detaljno su premjereni i fotografisani prostori unutar kompleksa koji je pod istragom, a takav zahtjev stigao je nakon što je Kuljača navodno ispričao koliko je i kome od opštinskih funkcionera pripalo poslovnog i stambenog prostora u TQ Plazi.

Kuljača je, prema istim informacijama, tužiocu ispričao i šta je sve šefu te kriminalne grupe pripalo od nezakonitih dogovora: poslovni prostor u prizemlju šoping centra gdje se nalaze ugostiteljski lokali i apoteka, kao i penthaus lamele C, od gotovo 800 kvadrata.

Tužilaštvo još prikuplja dokaze kojima bi potkrijepili taj iskaz i šefa krimi grupe strpali iza rešetaka.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on je i za jednog od uhapšenih Budvana rekao da je “zakučio” 300 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, za šta tužilaštvo takođe traži dokaze.

Pouzdani izvori “Vijesti” tvrde da tužitelji i tim koji su angažovali, provjeravaju i da li kvadratura izgrađenog kompleksa odgovara onoj predviđenoj ugovorom.

Osim toga, istražuju i da li kvadrati stanova i poslovnih prostora koji navodno pripadaju osumnjičenima i sa njima povezanim osobama, odgovaraju podacima zavedenim u zvaničnim knjigama.

Zbog toga, poseban krak istrage tužilštvo je okrenulo ka budvanskom katastru i načinu na koji je vršena uknjižba prostora u vrijeme kada je na njegovom čelu bila Mirjana Marović, strina visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera Aleksandr Tičić, brat i kćerka visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragan Marović i Milena Marović-Bogdanović, zatim tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević, uhapšeni su 13. avgusta u Budvi po nalogu Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Tada su uhapšeni ui glavna administratorka Opštine Budva Snežana-Žana Šćepanović, sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić, v. d. direktora budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić, inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor Trejd junika Goran Bojanić i bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača.

Nakon hapšenja Kuljača se nagodio sa Specijalnim tužilaštvom da u postupcima “TQ Plaza” i “Jaz” bude svjedok saradnik.

Ostale uhapšene, i službenika Opštine Budva Miodraga Samardžića, koji je naknadno saslušan, tužilaštvo tereti da su se udružili u kriminalnu grupu i napravili višemilionsku štetu opštinskoj kasi.

Gugi je na račun male prodavnice dobio tri poslovna prostora

Inspektori su pod lupu stavili sudsko poravnanje Opštine i firme “Gugi komerc”, koja na drugom spratu tog poslovnog centra ima tri poslovna prostora od 34, 61 i 106 kvadrata.

Opština Budva je firmi Branislava Savića, kuma bivšeg gradonačelnika Kuljače, na ime duga ustupila poslovne prostore.

Riječ je o sudskom poravnanju iz 2008. Firma “Gugi komerc” tužila je tada Opštinu tvrdeći da su zbog izgrdnje “TQ Plaze” na mjestu gdje se nalazila njihova mala prodavnica, pretrpjeli ogromnu štetu. Tada je ekspresno zaključeno poravnanje i Savićeva kompanija dobila je luksuzne poslovne prostore, koji prema evidenciji Uprave za nekretnine nemaju dozvolu. I taj, kao i ostali ugovori Opštine i sudska poravnanja, sada češljaju istražitelji.

Savićeva firma bila je izvođač radova na izgradnji koncertnog platoa na Jazu, a taj posao istražuje se uporedo sa izgradnjom i raspodjelom kvadrata u TQ Plazi.

Bonus video: