Evropski slavisti opet u Nikšiću

U toku dosadašnjeg rada priređeno je šest zbornika
0 komentar(a)
Njegoševi dani, Foto: Zoran Đurić
Njegoševi dani, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.08.2015. 17:30h

Šesti međunarodni slavistički skup “Njegoševi dani” počeo je u Nikšiću danas i trajaće do 29. avgusta. Kao i prethodnih godina, učešće je prijavio veliki broj naučnika iz najznačajnijih slavističkih centara širom Evrope.

Na svečanom otvaranju “Njegoševih dana” u Koncertnoj sali Muzičke škole u Nikšiću u 20 časova goste će pozdraviti: Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine, prof. dr Boguslav Zielinski, član Naučnog savjeta Njegoševih dana, prof. dr Rajka Glušica i prof. dr Tatjana Bečanović, predsjednik Organizacionog odbora.

Nakon pozdravnih riječi u 20.30 časova uslijediće književno veče Jevrema Brkovića (pjesnikov dijalog s Njegošem), nakon čega (21.15 časova) slijedi Koncert klasične gitare, DUO Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Narednog dana, u 20 časova u Koncertnoj sali Muzičke škole biće održano književno veče Duška Novakovića, o čijem stvaralaštvu će govoriti Ksenija Rakočević.

Sjutra dan, 28. avgusta, na istom mjestu i u istom terminu, mr Ivana Račić govoriće o stvaralaštu Dragana Jovanovića Danilova.

U kući Iva Andrića u Herceg Novom 29. avgusta u 21 čas biće upriličeno književno veče Zorana Bognara. Moderator ove večeri biće prof. dr Tatjana Bečanović.

Rad Šestog međunarodnog slavističkog skupa Njegoševi dani odvijaće se u okviru dvije sekcije. Sekcija za nauku o književnosti i kulturi svoje istraživanje usmjeriće na teme: Njegoševo književno stvaralaštvo i intertekstualna komunikacija s njegovim djelom, Poezija u južnoslovenskim književnostima i geneološka hibridizacija, Politički mehanizmi u socijalnoj praksi i njihova slika u književnom tekstu.

Sekcija za nauku o jeziku fokusiraće se na teme: Njegošev književnojezički izraz, Savremeni crnogorski jezik i drugi južnoslovenski jezici i Diskurs moći u teoriji i praksi.

Rad sekcije za nauku o književnosti i kulturi i sekcije za nauku o jeziku odvijaće se tokom 27. i 28. avgusta u prostorijama Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

“Njegoševi dani” su 2008. godine pokrenuti s ciljem da omoguće naučno utemeljno izučavanje Njegoševog stvaralaštva i primjenu savremenih metodoloških pristupa u izučavanju južnoslovenskih književnosti. Po svojim ciljevima i naučnim dostignućima ovo je jedinstvena manifestacija na crnogorskom kulturnom prostoru, koja daje relevantne rezultate i ozbiljan doprinos kako razvoju njegošologije, tako i južne slavistike uopšte.

U toku dosadašnjeg rada priređeno je šest zbornika: četiri, koja sadrže radove predstavljene na dosadašnjim konferencijama, i peti, kao posebnu publikaciju “Njegošu u čast”, u kome su objedinjeni svi referati posvećeni njegovom stvaralaštvu, nastali u toku petogodišnje naučne aktivnosti. Šesti zbornik sadrži radove predstavljene 2013. godine, prilikom obilježavanja najznačajnijeg jubileja južnoslovenskih književnosti i kultura - 200 godina Njegoševog rođenja.

Bonus video: