Nedostatak vitamina D je krivac za multipla sklerozu

Istraživači širom svijeta došli su do zaključka da od multipla skleroze češće obolijevaju osobe iz zemalja sa manje sunčanih sati, dakle stanovnici zemalja daleko udaljenih od Ekvatora
380 pregleda 0 komentar(a)
sunce, Foto: Shutterstock
sunce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.08.2015. 15:59h

Osobe koje su genetski sklone niskim nivoima vitamina D imaju povećani rizik od multipla skleroze, pokazala je nedavna velika studija, prenosi BBC.

Otkrića, dobijena iz DNA profila desetina hiljada osoba evropskog porijekla, daju dodatnu težinu teoriji da "vitamin Sunca" igra veliku ulogu u obolijevanju od MS-a.

Zato naučnici već sada testiraju da li bi trebalo da uzimamo vitamin D kako bismo spriječili, odnosno ublažili bolest. A stručnjaci kažu da o tome, prije odluke, treba dobro razmisliti.

Naučnici dodaju da je vrlo vjerovatno da pored nedostatka vitamina D postoji više genetskih faktora koji utiču na obolijevanje od ove bolesti nerava u mozgu i kičmenoj moždini. Pored toga, naglašavaju da bi i prekomjerno uzimanje vitamina D moglo biti opasno.

Manje sunca, veći rizik

Istraživači širom svijeta došli su do zaključka da od multipla skleroze češće obolijevaju osobe iz zemalja sa manje sunčanih sati, dakle stanovnici zemalja daleko udaljenih od Ekvatora. Ipak, još nisu utvrdili je li to zaista i uzročnik MS-a jer ima i drugih faktora bolesti koji nisu za odbacivanje.

Kako bismo bolje razumjeli povezanost sunca, odnosno vitamina D na MS, istraživači sa kanadskog McGill univerziteta uporedili su broj slučajeva oboljelih od multipla skleroze na velikoj grupi Evropljana sa i bez genetske predispozicije za niži nivo vitamina D. Ovaj oblik genetske varijacije je slučajan pa se smatra da bi svaka povezanost sa bolešću trebalo da bude uzeta u obzir.

Otkrića, objavljena u časopisu PloS Medicine, pokazala su da su ljudi s nižim nivoom vitamina D u krvi, a zbog genetske predispozicije, skloniji obolijevanju od multiple skleroze.

Dr Suzan Kohlhas iz britanskog Društva oboljelih od multipla skleroze potvrdila je da postoji još puno pitanja bez odgovora kada je u pitanju šta tačno uzrokuje MS.

"Ovo istraživanje je zato zanimljiv i uzbudljiv korak unaprijed kako bismo razumjeli više o složenoj prirodi genetskih i faktora iz okoline koji utiču na oboljenje", rekla je dr Kohlhas.

Međutim, i ona je upozorila na samoinicijativno korištenje vitamina D, što bi otkriće ove studije moglo da izazove.

Oprezno s vitaminom D

"Uzimanje previše vitamina D na „svoju ruku“ nije dobro i moglo bi da izazove druge zdravstvene probleme. Iz tog bih razloga svima savjetovala da se prethodno konsultuju sa ljekarom".

I imunolog, prof Deni Altman sa londonskog Imperial Collega, rekao je da sa ovim vitaminom treba biti oprezan.

"Vitamin D relativno je jeftin i može se nabaviti u svakoj apoteci, ali to ne znači da je bezopasan i da se smije koristiti bez kontrole. Ipak, mišljenja sam da bismo svi bili zdraviji kada bismo ga redovno, ali propisno koristili.“ kaže prof. Altman.

Jeste li znali?

1. Naše tijelo samo proizvodi vitamin D kada smo izloženi suncu pa možemo reći da je zapravo besplatan - jedino što nam je potrebno je da se sunčamo makar 15 minuta dnevno.

2. Vitamin D u organizam možemo unijeti i putem hrane - pronaći ćete ga u masnoj ribi (pr. lososu), jajima (žumance), siru, maslacu...

3. Vitamin D dobar je za zdravlje kostiju i kožnih bolesti, sprečavanje depresije, ali i nekih karcinoma (prostata, rak dojke, jajnika), takođe pozitivno utiče na dijabetes i gojaznost.

Jutarnji.hr

Bonus video: