Bolt i Getlin zakazali novi okršaj (video)

Zakazan je drugi duel Useina Bolta i Džastina Getlina, sjutra od 14 sati i 55 minuta po našem vremenu u finalu trke na 200 metara.
56 pregleda 0 komentar(a)
Usein Bolt, Foto: Beta-AP
Usein Bolt, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.08.2015. 15:02h

Na Svjetskom prvenstvu u atletici, zakazan je drugi duel Useina Bolta i Džastina Getlina, sjutra od 14 sati i 55 minuta po našem vremenu u finalu trke na 200 metara.

Getlin je danas u polufinalu ostvario najbolje vrijeme - 19,87, pobijedivši u grupi 2. Bolt, koji je bio prvi u grupi 3, bio je osam stotinki sporiji, ali je rezultat 19,95 njegov najbolji u 2015. godini. Njih dvojica jedini su polufinalne trke istrčali ispod 20 sekundi, i nema sumnje da će odlučivati o zlatu, baš kao što je bio slučaj u trci na 100 metara.

"Malo sam umoran, kao što sam i očekivao, tako da je najvažnije bilo da prođem kvalifikacije. Osjećam se dobro. Trudio sam se da sačuvam što više snage za sjutrašnje finale. 200 metara je moja omiljena disciplina", kazao je Bolt.

Bolt je, da podsjetimo, osvojio zlati na najkraćoj dionici, vremenom 9,79, dok je Getlin bio drugi za stotinkom zaostatka.

Žetvu medalja u Pekingu nastavili su atletičari iz Kenije – danas su osvojili dvije zlatne. Junak dana bio je Džulijus Jego, samouki bacač koplja, koji je priznao je da je tehniku savladavao koristeći snimke sa jutjuba, .

On je od danas je svjetski šampion, ostvarivši nešto što nijedan njegov zemljak prije njega nije uspio – nijedan Kenijac do danas nije bio najbolji na svijetu u bacačkim disciplinama. Prethodnih 48 zlatnih medalja Keniji su donijeli trkači, uglavom na srednjim i dugim prugama.

Jego je ispisao istoriju pobjedom u bacanju koplja. Njegov hitac je 92,72 metra, četvrti najbolji svih vremena, i najbolji od 2001. godine. Nadmašio je Egipćanina Abdelrahmana el Sajeda i veterana iz Finske Tera Pitkamakija.

"Veoma sam srećan, ne mogu da iskažem koliko sam srećan. Moj san je bio da postanem svjetski šampion. Ponosan sam što sam mojoj zemlji i Africi donio prvo zlato u bacanju koplja. Očekivao sam da ću baciti daleko, možda ne ovako, ali vjerovao sam da mogu da prebacim 90 metara", kazao je Jego.

U trci na 400 metara slavio je Južnoafrikanac Vejde van Nikerk, najboljim vremenom u sezoni - 43,47. Srebrni je bio Amerikanac Lašon Merit, bronzani Kirjani Džejms sa Grenade.

Na 400 metara s preponama slavila je Čehinja Suzana Hejnova, ispred dvije Amerikanke Šamijer Litl i Kasandre Tejt.

Na tri hiljade metara stipl-čez najbrža je bila Kenijka Hivin Jepkemoi, koja je u dramatičnom finišu iz drugog plana pretekla Tunižanku Habibi Gribi, te Njemicu Gesi Krause.

"Osjećala sam se dobro svih ovih dana, i na treninzima i u kvalifikacijama. Vjerovala sam do kraja i posljednjim atomima snage uspjela da ostvarim veliku pobjedu", rekla je Jipkemoi.

Nakon pet dana nadmetanja u Ptičjem gnijezdu, Kenija je najuspješnija nacija sa 11 medalja - šest zlatnih, tri srebrne i dvije bronzane.

Bonus video: