Zidine nad nemirnim morem

U Petrovcu je predstavljeno drugo izdanje zbornika radova o lokalitetima Kastelo, Lazaret, Katič, Sveta Neđelja i otvorena izložba “Kamen u ogledalu mora”, a povodom obilježavanja Dana opštine Budva
74 pregleda 0 komentar(a)
Dušan Medin, Aleksandar Radojević, Goran Pajović, Foto: JU Muzeji i galerije Budva
Dušan Medin, Aleksandar Radojević, Goran Pajović, Foto: JU Muzeji i galerije Budva
Ažurirano: 23.11.2018. 09:59h

Izložbom “Kamen u ogledalu mora” i promocijom drugog izdanja zbornika radova “Zidine nad nemirnim morem” o Kastelu i Lazaretu u Petrovcu, otvoren je i najavljen bogat program koji priprema JU Muzeji i galerije Budve povodom obilježavanja Dana opštine Budva.

Kolektivna umjetnička izložba i Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu donosi tematiku kulturnog pejzaža Petorvca, sa posebnim fokusom na lokalitete Kastelo, Lazaret, Katič i Sveta Neđelja. Izložbu su koncipirali vajarka mr Milijana Istijanović i arheolog Dušan Medin, dok je autor postavke vajar mr Dragan Mijač Brile. Izložbu je zvanično otvorio profesor prof. Aleksandar Radojević iz Beograda.

Nakon otvaranja izložbe uslijedila je promocija drugog izdanja zbornika radova o Kastelu i Lazaretu „Zidine nad nemirnim morem“, urednika Dušana Medina i Gorana Pajovića, na kojoj je, pored autora, učestvovao i prof. Radojević, koji je govorio je o svom radu u zborniku i inspiraciji koji su mu predstavljali Kastelo i Lazaret.

„Pri prvom susretu sa napuštenim, pomalo i bizarnim oblikom tadašnjeg Lazareta, opkoljenim kamenim zidinama koje krezubo i donekle stravično streme ka nebu, potvrđena je naša pretpostavka da je Lazaret stvarno ‘znak’ u prostoru, ali istovremeno i slikovita ‘priča’ koja završava panoramu male petrovačke uvale. Primijetna je bila i graditeljska vještina“, istakao je on, između ostalog.

Dušan Medin pročitao je drugi predgovor izdanju u kojem se ističe posebna zahvalnost direktorici JU Muzeji i galerije Budve mr Luciji Đurašković zbog. kako se navodi, razumijevanja i podrške da se objavi drugo - korigovano izdanje zbornika radova o Kastelu i Lazaretu u Petrovcu na Moru. Posebno je bitno što se projekat realizovao u Evropskoj godini kulturne baštine.

“Ideja da se priredi i štampa novo izdanje ove knjige nastala je iz želje urednika i izdavača da zbornik dođe do što šireg kruga čitalaca i korisnika. Prije svega, misli se na čitaoce Petrovčane (ali i na sve ostale), čiju je pažnju knjiga pobudila još proljeća 2016. godine, kada je objavljena u tiražu od 200 primjeraka, što svakako nije moglo zadovoljiti tada iskazano interesovanje čitalačke javnosti”, kazao je Medin i nastavio:

“Drugi motiv bio je taj što je zbornik radova predstavljen samo jednom, i to u Budvi, neposredno po objavljivanju, čime su stanovnici Petrovca na neki način ostali neopravdano uskraćeni za promociju knjige o svojoj kulturnoj baštini u svome gradu. Treći motiv odnosio se na želju da se novim izdanjem izvrše određene manje jezičko-stilske korekcije tekstova, kao i da se znatno poboljša kvalitet štampe i poveza. Informacije o autorima i urednicima dopunjene su podacima aktuelnim početkom jeseni ove godine, kada je publikacija pripremljena za štampu“, istakao je on i predstavio nazive i autore svih radova koji su našli svoje mejsto u ovom zborniku.

Goran Pajović govorio je o svom projektu koji se sastojao od izrade trodimenzionalnog modela Kastela i Lazareta, a koji predstavlja svojevrsan digitalni prikaz tog objekta u jednom izdanju iz njegove prošlosti.

“Rad je predstavio mogućnost izrade digitalnog prikaza arhitekture koja više ne postoji i bitno se razlikuje od postojećeg stanja. Iz gotovog modela koji je prevashodno stvoren za potrebe vizuelnog dojma o ovom spomeniku, pokušao se dobiti još jedan alat koji će pomoći kritičkom posmatranju ove cjeline”, ističu iz JU Muzeji i galerije Budva.

Drugo izdanje zbornika radova ima 164 strane B5 fomata i štampano je u crno bijeloj tehnici.

Bonus video: