Optužni predlog protiv S.T. zbog incidenta u diskoteci Top Hill

LGBT Forum Progres pozdravio je i pohvalio sve aktivnosti preduzete povodom procesuiranja homofobičnog nasilja u Budvi.
84 pregleda 0 komentar(a)
Top Hill, Foto: Facebook
Top Hill, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.08.2015. 13:29h

Više državno tužilaštvo podnijelo je Višem sudu u Podgorici optužni predlog protiv bivšeg pripadnika obezbjeđenja budvanske diskoteke Top Hill, S.T, zbog krivičnog djela rasna i druga diskriminacija.

LGBT Forum Progres pozdravio je i pohvalio sve aktivnosti preduzete povodom procesuiranja homofobičnog nasilja u Budvi.

„Profesionalno postupanje koje je posebno izraženo u poslednjih deset mjeseci potvrđuju riješenost tužilaštva da se osigura vladavina prava i ravnopravno tretiranje svih građana“, ocijenjeno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Kako navode, na osnovu prijave te organizacije, službenici Centra bezbjednosti (CB) Budva su upoznali dežurnog tužioca o samom događaju, koji je tražio dopunu podataka i zahtijevao da se od oštećenih i svjedoka uzmu obavještenja u svojstvu građanina na okolnosti samog događaja.

„Nakon uzetih izjava od trojice građana tužilaštvo je naložilo organizaciju prepoznavanja. NVO LGBT Forum Progres, iz CB Budva, je potvrđeno da su policijski službenici imali kvalitetnu komunikaciju sa menadžmentom diskoteke Top Hill koji su bili predusretljivi i uz njihovu pomoć, i preciznog opisa u izjavama svjedoka, su identifikovali osumnjičenog“, kaže se u saopštenju.

Nakon toga je, kako su rekli, organizovano prepoznavanje i oštećeni i svjedoci su uspješno prepoznali osumnjičenog.

CB Budva je o tome, dodaje se, povratno izvijestio nadležnog tužioca.

„Nakon čega je Više državno tužilaštvo okvalifikovao djelo i podnijet je optužni predlog za krivično djelo 443. stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore – Rasna i druga diskriminacija – Ko širi ideje o superiornosti jedne rase nad drugom ili propagira mržnju ili netrpeljivost po osnovu rase, pola, invaliditeta, seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili drugog ličnog svojstva ili podstiče na rasnu ili drugu diskriminaciju, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine“, kaže se u saopštenju.

Menadžment kompanije Top Hill se, kako je saopšteno, prije podnošenja krivične prijave izvinio oštećenima i LGBT zajednici, a S.T, prema navodima, su otpustili iz službe obezbjeđenja.

„LGBT Forum Progres je nastavio komukaciju sa kompanijom Top Hill kako bi se potvrdile sve radnje koje je ovo preduzeće saopštilo da je preduzelo“, navode iz te NVO.

Iz LGBT Foruma Progres rekli su da je gej par napadnut i izbačen iz diskoteke Top Hill u Budvi 16. avgusta oko četiri sata ujutro.

„LGBT Forum Progres je organizacija koja je snažno posvećena pravnoj zaštiti i bezbjednosti LGBT zajednice, o incidentu je obavijestila sve relevantne državne adrese i ukazala da je implementacija vladine LGBT politike, na terenu i u praksi, u ozbiljnoj krizi i da se ne postižu očekivani rezultati u pogledu društvenog prihvatanja LGBT osoba“, zaključuje se u saopštenju NVO.

Bonus video: