"Nevinost uspomena” premijerno u Veneciji

“Napisao sam originalni tekst za film, u trajanju od 30 minuta, koji govori o Istanbulu koliko i o muzeju”, izjavio je Pamuk
327 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk (novina)
Orhan Pamuk (novina)
Ažurirano: 25.08.2015. 07:22h

Nevinost uspomena”, novi dugometražni dokumentarac koji govori o turskom nobelovcu Orhanu Pamuku i njegovom Muzeju nevinosti koji je osnovao u Istanbulu, imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Dokumentarni film režirao je britanski reditelj Grant Gi, na osnovu scenarija koji je napisao zajedno sa Pamukom. Gi je poznat i po filmu “Joy Division”, o uticajnim engleskim rok bendovima iz 1970-ih, koji je režirao 2007. godine, a 1998. napravio je “rokumentarac” “Meeting People Is Easy”, o grupi “Radiohead”.

Svečano otvoren u aprilu 2012. godine u istanbulskoj četvrti Čukurdžuma, Muzej nevinosti je zasnovan u potpunosti na književnom djelu, istoimenom romanu koji je Pamuk objavio 2008, što ga čini prvim takve vrste u svijetu. U muzeju, za čije je stvaranje Pamuku bilo potrebno skoro 10 godina, prikazano je na stotine predmeta i sitnica koje su u vezi sa likovima i događajima koji se spominju u knjizi.

Smješten u drugoj polovini 20. vijeka u Istaanbulu, roman “Muzej nevinosti” govori o uspješnom čovjeku, Kemalu i njegovoj velikoj, ali neuzvraćenoj ljubavi prema siromašnoj dalekoj rođaki po imenu Fusun.

Film “Nevinost uspomena” biće prikazan kao dio programa “Giornate degli Autori - Venice Days”, nezavisnog događaja koji je sličan manifestaciji “Directors' Fortnight,” koja se odvija na marginama glavnog programa filmskog festivala u Kanu.

“Lično sam učestvovao u stvaranju 'Nevinosti uspomena'. Napisao sam originalni tekst za film, u trajanju od 30 minuta, koji govori o Istanbulu koliko i o samom muzeju”, izjavio je Pamuk povodom 90-minutnog dokumentarnog filma koji je ocijenio kao “i dokumentarni i umjetnički”.

“Novi tekst koji sam napisao je svojevrsna revizija ljubavne priče ispričane u romanu, ovaj put iz ugla protagoniste priče koji je bio u drugom planu. Ne mogu sada da kažem ko je taj drugi protagonista, otkriću to u Veneciji”, rekao je Pamuk, uz napomenu da će prisustvovati svjetskoj premijeri dokumentarca.

Venecijanski filmski festival, 72. po redu, biće održan od 2. do 12. septembra.

Otvaranjem Muzeja nevinosti ostvarena je Pamukova želja da izloži sve stvari i stvarčice koje imaju veze s glavnom junakinjom njegovog „najnježnijeg“ djela, kako ga je sam ocijenio. Ideju o muzeju razvijao je uporedo s pisanjem. Da bi je ostvario, kupio je i renovirao jednu staru kuću, smjestivši u nju radnju romana, a kasnije i muzej.

Bonus video: