Službene zabilješke pokojnog šefa policije: Zvali su "odozgo"

Kalač je službene zabilješke poslao dan prije smrti 23. marta 2011. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću i direktoru policije Veselinu Veljoviću
595 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2015. 06:06h

Sudeći prema službenim zabilješkama pokojnog načelnika rožajske policije Ernada Kalača, akcije koje je rožajska policija sprovodila u suzbijanju šverca cigareta stopirane su “odozgo”. Policija je, navodno, uzimala novac da propušta kamione, a cijela maršruta šverca i lokacije skladišta bile su poznate...

“Ovakvim naređenjima i prekidanjima započetih akcija dajemo prostora službenicima za pogovaranja i kompromitovanje starješinskog dijela. Ne bih volio da se preko mene i službenika IP Rožaje realizuju poslovi zarad nečijih ličnih interesa”, upozorio je u jednoj od službenih zabilješki načelnika beranske policije Nova Veljića, Ernad Kalač (42), pokojni načelnik rožajske policije.

Iz Tužilaštva tvrde da su, nakon višegodišnje istrage ustanovili da je on sam sebi oduzeo život, ali “Vijestima” nijesu odgovorili da li su istraživali navode iz zabilješki policajca Kalača i šta su rezultati.

Kalač je službene zabilješke poslao dan prije smrti 23. marta 2011. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću i direktoru policije Veselinu Veljoviću uz pismo i jednom i drugom državnom zvaničniku, u kojima ih moli da pomognu njegovoj supruzi i djeci.

U tim dokumentima, koje “Vijesti” posjeduju, eksplicitno se navode imena ljudi i njihove navodne kriminalne radnje u vezi sa švercom cigareta.

U službenoj zabilješci od 21. januara 2010. godine piše da ga je dan ranije nazvao načelnik beranske policije Novo Veljić i naredio mu da se akcija koja je u toku u krugu bivše fabrike “Goša” obustavi. Navodno, Veljić je Kalaču rekao da su ga zvali “odozgo”.

“Vrši se pretovar iz kamiona reg. br. RO AC 662, čiji je vlasnik Mujo Mujević iz Rožaja u kombi vozilo reg.oznaka RO AB 972, čiji je vlasnik Mujević Bajram iz sela Balotića”, navodi se.

Kalač piše da se radilo o cigaretama marke “alhamraa” bez akcizne markice. Među dokumentima je i službena zabilješka o njegovom sastanku sa Veljićem iz 2010. Sastali su se na Veljićev zahtjev, a tema je bila krijumčarenje cigareta.

“Rukovodiocu PJ Berane sam dao precizne podatke da se na prostoru Rožaja kao vlasnik cigareta koje se krijumčare skoro uvijek pojavljuje Mujević Mujo. Da se pretovar cigareta vrši u Rožajama i to u fabrici 'Goša', zatim u kući i u garaži Š.F. a u zadnje vrijeme i u kući K.H., ova dva zadnja lica su iz sela Bać”, navodi se u tom dokumetu.

Dalje piše da se cigarete do Rožaja iz Podgorice, Bara... najčešće transportuju kamionom “mercedes” Mujevića, na kojem je napravljen bunker na tovarnom dijelu sanduka...

“Rukovodilac PJ Berane mi je rekao da postoji neki program i da će vjerovatno trajati jedan period, te da se ne uključujemo oko toga, a definitivno će mi javiti 26. 02.2010. kada se vrati iz Podgorice”, piše u dokumentu.

U drugom dokumentu, iz oktobra iste godine, piše da je Kalač obaviješten od policajaca da se “najmanje četiri godine vrši transport cigareta preko Giljeva polja i sela Besnik dalje preko Crnog vrha ka Kosovu”.

“Pouzdano znam da šverceri cigareta daju četiri hiljade eura da ovi pravci budu sedam dana 'slobodni'... da su N.I. i E. 'radili' za B. M. tako što su mu omogućavali nesmetan šverc cigareta, obezbjeđivali mu pravac i obavještavali ga o nailasku patrola policije. Čak su išli dotle da su u pojedinim sitacijama i službenim terenskim vozilom transportovali cigarete. Uzimali su novac od kriminalaca za svaku “uslugu” koju su istim pružili”, piše u jednoj od službenih zabilježaka.

Uviđaj u kancelariji trajao desetak minuta

“Vijestima” iz Tužilaštva nijesu odgovorili da li su istražili tvrdnje supruge Ernada Kalača, koja tvrdi da je neko obrisao podatke iz njegovog laptopa.

Pravni zastupnik Kalačeve supruge Alme, ranije je kazao da su njegov kompjuter slali na vještačenje u Švajcarsku i da je utvrđeno da je na njemu zamijenjen jedan dio, ali da se ne može utvrditi šta je od podataka izbrisano.

Advokat Nušo Kalač ispričao je ranije da su samostalnom istragom - vještačenjem u jednom renomiranom švajcarskom institutu, utvrdili da je na kompjuteru zamijenjena tzv. centralna jedinica i da se ne može vratiti obrisano.

“To znači da su profesionalci uklonili dokaze", kazao je tada Kalač.

U Zapisniku sa uviđaja napravljenom nakon Kalačeve smrti, piše da je 24.03.2011. obavljen pregled službene kancelarije Kalača, koji je trajao samo deset minuta. Prema tom dokumentu, uviđaj je počeo u 12.48 a završen u 12:58 sati.

“Kancelarija je zatečena u urednom stanju sa uredno složenom dokumentacijom. Na stolu laptop, isključen, ispod laptopa žuti papirić dimenzije 10x10 na kome je hemijskom olovkom ispisano - 'Kada pogledate šta piše, kompjuter da se dostavi Almi Kalač'. Sa pregledom kancelarije je završeno u 12, 58 sati, kada je kancelarija zaključana i na ulazna vrata kancelarije stavljena plomba, što je fotografisano od strane krim. tehničara”, piše.

Kalačeva supruga je rekla da je njegov kompjuter, telefon i ključ od kuće, koji su bili u njegovoj kancelariji, dobila tek poslije dvije sedmice od tragedije.

Galerija

Bonus video: