U Zagrebu održana komemoracija Arsenu Dediću

Komemoracija je započela čuvenom Arsenovom pesmom „Tvoje tijelo, moja kuća“ koju je na klaviru izvela Lea Dekleva, a do kraja pjesme malo ko u publici nije pustio suzu, piše Tportal
87 pregleda 3 komentar(a)
Arsen Dedić, Foto: Betaphoto/HINA
Arsen Dedić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 24.08.2015. 14:16h

Tačno u podne danas je u Hrvatskom glazbenom zavodu počela komemoracija povodom smrti legendarnog Arsena Dedića.

Od velikog umetnika oprostio se imponzantan dio kulturno-umjetničke elite Hrvatske, prenose hrvatski mediji.

U prvom redu bili su članovi porodice, vidno potrešena udovica Gabi, sin Matija, kći Sandra i njen suprug, pjevač Alen Slavica, a na komemoraciju pokojnom prijatelju došli su i kritičar Igor Mandić sa suprugom, Jasna Zlokić, Zoran Predin sa suprugom, Radojka Šverko, Marko Tolja, Amira Medunjanin, Jasna Bilušić, Ivanka Boljkovac, Predrag Matvejević, Lea Dekleva, Zlatan Stipišić Džiboni, Nikša Bratoš, gradonačelnik Milan Bandić i mnogi drugi.

Komemoracija je započela čuvenom Arsenovom pesmom „Tvoje tijelo, moja kuća“ koju je na klaviru izvela Lea Dekleva, a do kraja pjesme malo ko u publici nije pustio suzu, piše Tportal.

"Arsen je najbolje štitio dostojanstvo muzike. Svi mi muzičari trebalo bi da mu budemo vječno zahvalni. I dok je gledao smrti u oči, stvarao je. Bio je najveći kojega smo ikad imali - rekao je kompozitor Antun Tomislav Šaban u ime Hrvatskog društva skladatelja.

Pjesnik Jakša Fiamengo između ostalog je kazao kako je Arsen Dedić ušao u srca svih onih koji su ga tamo primili.

"Ostao je do kraja sanjar, pregovarač između poezije i mase. Arsene, gdje god se sada nalazio, želimo da ti tamo bude lijepo", rekao je on.

Kritičar i polemičar Igor Mandić rekao je kako nije želio danas govoriti jer se s Arsenom dogovorio da će pjevač i kantautor njemu pjevati na sahrani.

"Svi svojataju Arsena. Umro je posljednji čovek koji je mogao objediniti cijelu bivšu Jugoslaviju. Samo je on mogao ujediniti cijelu regiju što je njegova smrt i napravila. Bio je mrgud poput mene. Ponosio se srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom i to su mu zamjerili, njegove korjene. Nije on bio nikakav ženski pjevač kako su ga vrijeđali godinama. Bio je filozof u haiku-formi. Njegovi stihovi su mudrost života. On je za nas bio muzički Tin Ujević. Ništa manje od toga. Arsen je sipao stihove iz rukava kao Žak Prever u Francuskoj. Svi koji su bili uniformirani išli su mu na živce. Kao što bi mu išli na živce svi oni koji danas pričaju o njemu u stilu „moj Arsen je meni jednom rekao“. Trenutnoj boli, drugovi, nemojmo se dati. Ima vremena za plakati", istakao je Mandić danas na komemoraciji u Zagrebu.

Potom se na pozornicu popeo glumac Rade Šerbedžija koji se od Arsena oprostio stihovima „Neka ne nosi ulica moje ime, dajte je nekom brodu. Neka nikad brod s tvojim imenom sidro ne spušta i neka plovi...“.

Za kraj komemoracije klapa Nostalgija iz Zagreba izvela je čuvenu Arsenovu pjesmu „Dida moj“.

Bonus video: