Gojaznost, pritisak, depresija i pušenje utiču na pojavu Alchajmera

Manji rizik za to oboljenje je uočen i kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol i kod osoba izloženih stresu
0 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock
depresija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2015. 10:04h

Američki naučnici Univerziteta Kalifornija su izdvojili devet faktora rizika povezanih s dvije trećine slučajeva Alchajmerove bolesti u svijetu.

Među najvažnijom faktorima su gojaznost, posebno u srednjim godinama, loše stanje karotidnih arterija koje snabdjevaju mozak, visok krvni pritisak, depresija, krhkost organizma, slabo obrazovanje, povišena prisutnost prirodne aminokiseline homocisteina, pušenje i dijabetes tipa 2.

Novi nalazi se zasnivaju na analizi podataka prikupljenih za potrebe 323 istraživanja koja su sprovedena između 1968. i 2014. godine, a u kojima je učestvovalo više od 5.000 pacijenata, piše portal Pliva.

Pokazalo se da konzumacija kafe, unos vitamina B,C i E i korišćenje statina (ljekova namijenjenih sniženju koncentracije holesterola u krvi), ljekova za krvni pritisak i nesteroidnih protivupalnih ljekova povezani s manjim rizikom za Alchajmerovu bolest.

Takođe, manji rizik za to oboljenje je uočen i kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol i kod osoba izloženih stresu.

Bonus video: