Hamilton pobijedio u trci za Veliku nagradu Belgije

2 komentar(a)
Hamilton, Foto: Reuters
Hamilton, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 14:20h

Luis Hamilton je ponovo bio brži od svih, čak i od kiše, koja je rizikovala da počne da pada u finišu trke- vozač Mercedesa je pobijedio u trci za Veliku nagradu Belgije, 11. u ovogodišnjem šampionatu Formule A, a na stazi Spa Frankoršamp trijumfovao je u vremenu 1:23:40.387.

Nakon sjajne pol pozicije, Britanac je bio siguran i na samoj trci. Šestom pobjedom u sezoni, a 39. U karijeri, aktuelni svjetski prvak je, možda, na ovoj stazi (drugi trijumf u karijeri) napravio ključan korak ka odbrani titule, jer je uvećao prednost u generalnom poretku.

Drugo mjesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg sa 2,058 sekundi zaostatka. Treći kroz cilj prošao Roman Grožan iz Lotusa sa ogromnim zaostatkom od 37,988 sekundi, što je prvi plasman na podijum za tu ekipu od 2013. godine.

"Bio je ovo sjajan vikend, bolid je bio savršen. Kompletan tim je odradio odličan posao. Niko (Rozberg) je imao dobar ritam, ali sam uspio da ga zadržim iza sebe...Titula? Rano je o tome govoriti, ovdje sam samo želio da pol poziciju pretvorim u pobjedu i uspio sam u tome", rekao je Hamilton.

Hamilton je dobro startovao sa pol-pozicije i sačuvao vođstvo, ali je dobar bio i Peres koji je obišao Rozberga i preuzeo drugo mjesto, dok je Njemac imao loš start pa je „pao“ na peto mjesto. Treći je bio Rikardo, a za njim Botas, dok se Fetel popeo na šesto mjesto.

Aktuelni svjetski šampion je odbio napade Peresa i stekao 1,6 sekundi prednosti, a Rozberg je obišao Botasa za četvrto mjesto. Trku je zatim završio Pastor Maldonado zbog problema sa motorom.

Hamilton je sigurnom vožnjom uvećavao prednost na 4,7 sekundi, a Rikardo je pritiskao Peresa. Većina vozača je u narednim krugovima otišla u boks na zamjenu guma, a kada su se vratili na stazu Hamilton je zadržao vođstvo, ispred Rozberga, Peresa i Rikarda.

U 21. krugu odustao je Rikardo zbog problema sa bolidom i na snazi je bio "virtuelni sejfti kar", a kada je izašao Hamilton je imao 2,2 sekunde prednosti nad Rozbergom, a pratili su ih Fetel i Grožan.

Hamilton je nastavio dobro da vozi, a u 28. krugu imao je više od pet sekundi prednosti nad klupskim kolegom, a u tim trenucima dobro je vozio i Masa koji je "jurio" peto mjesto Peresa.

U krugu za zagrijavanje vozač Fors Indije Niko Hilkenberg je imao problema sa bolidom pa su vozači vozili još jedan krug, a on je otišao u boks i nije se više vraćao na stazu.

Naredna trka u šampionatu voziće se 6. septembra za Veliku nagradu Italije na stazi u Monci.

Fetelu pukla guma: To je neprihvatljivo

U samoj završnici najzanimljivija je bila borba za treće mjesto između Fetela i Grožana. Četvorostruki svjetski šampion se dobro branio sve dok mu u pretposljednjem krugu nije eksplodirala donja desna guma, pa je Franuz preuzeo treće mjesto, a Fetel je trku završio na 12. Poziciji, a nakon trke je bio veoma ljut na proizvođača guma Pireli.

"Šta mislim o objašnjenju Pirelija? Bolje da ništa ne kažem. Ko govori o probušenoj gumi, priča gluposti. Kakve bre probušena guma, to je bila prava eksplozija gume!", rekao je Fetel.

"Zasluživali smo i više od trećeg mjesta na ovoj trci, ali nijesmo uspjeli. To su trke. Ali, mogao sam zbog gume da izletim sa staze i da se dogodi mnogo šta. Da mi je guma pukla 200 metara ranije, ne bih bio ovdje da dajem izjave, već bih 300 na sat jurio ka zaštitnoj ogradi Eu Ruž. To je neprihvatljivo", dodao je vozač Ferarija.

Podsjećanja radi, na prvom treningu u petak, isti peh kao Fetel imao je i Niko Rozberg, kome je ekspolodirala desna zadnja guma, pri brzini od 306 km/s. Srećom, Rozberg je uspio da zaustavi bolid bez posljedica...

Rezultati trke

1. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 1:23:40.387

2. Niko Rozberg (Njemačka, Mercedes) +00:02.058

3. Roman Grožan (Francuska, Lotus) +00:37.988

4. Danil Kvjat (Rusija, Red Bul) +00:45.692

5. Serhio Perez (Meksiko, Fors Indija) +00:53.997

6. Felipe Masa (Brazil, Villiams) +00:55.283

7. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) +00:55.703

8. Maks Ferstapen (Holandija, Toro Roso) +00:56.076

9. Valteri Botas (Finska, Villiams) +01:01.040

10. Markus Erikson (Švedska, Zauber) +01:31.234...

Generalni plasman

1. Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 227 poena

2. Rozberg 199 (Njemačka, Mercedes)

3. Sebastijan Fetel (Njemačka, Red Bul) 160

4. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) 82

5. Masa (Brazil, Villiams) 82

Plasman konstruktora

1. Mercedes 426 poena

2. Ferari 242

3. Vilijams 161

4. Red Bul 108

5. Lotus 50

Bonus video: