Mocartova opera Cosi fan tutte izvedena na Kanli kuli

U ovoj interancionalnoj produkciji režija je povjerena Martinu Lojd-Evansu, scenografija Simonu Korderu, a dirigent je bio Eraldo Salmieri
182 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2015. 10:56h

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta “Cosi fan tutte”, komična priča o ljubavi, vjernosti i strasti, u produkciji Fondacije Operosa izvedena je u subotu na Ljetnoj pozornici Kanli kula.

Nastup u operi “Cosi fan tutte, ossia La scuola degli amanti”, kod nas prevedena kao “Tako čine sve" ili "Škola za zaljubljene", bila je dobra prilika da mladi umjetnici sa balkanskih prostora pokažu njihov talenat , internacionalni njihovo umijeće, a hercegnovska publika da prisustvuje lijepom muzičkom događaju.

U ovoj interancionalnoj produkciji režija je povjerena Martinu Lojd-Evansu, scenografija Simonu Korderu, a dirigent je bio Eraldo Salmieri. U glavnim ulogama nastupile su mlade zvijezde Operose izabrane na audicijama u Beogradu - Mila Mihova, Nataša Rašić, Marko Živković, Olivera Tičević, Pavle Žarkov i Ognjen Milivojša.

Operska pjevačica, meco sopran Ketrin Hetaja osnivačica Fondacije Operosa koja je bila na čelu produkcijskog tima projekta, kazala je da je “ oduševljena i veoma zahvalna, pjevačima, svim umjetnicima koji su stvorili predivnu atmosferu i imali odlično izvođenje, a publici zato što je došla u velikom broju”, uvjerena na osnovu reakcija, da su uživali.

“Voljela bih da možemo ponovo da izvedemo ovu operu na Kanli kuli, ali ovo je faza istraživanja, provjere, … U svakom slučaju vratićemo se na Kanli kulu sa ovom ili nekom drugom operom”, najavila je Hataja.

Ona je zadovoljna i mjestom na kome je sinoć izvedena opera: “Kanli kula je fantastična, kao da ima neku svoju prirodnu akustiku, kao da je građena za ovakve programe, jer nam nije trebalo nikakvo ozvučenje”.

Sjenku na sinoćnje izvođnje opere bacila je preglasna muzika koja se čula iz ugostiteljskih objekata sa obale. “Iskreno se nadam da se to u budućnosti neće ponavljati, jer je prosto stramota da preglasna muzika nadjača ovakve programe”, kazala je Hataja.

Projekat je podržala Opština Herceg Novi, a suorganizator je Javna ustanova kulture Herceg-fest.

Fondacija Operose: promocija mladih operskih talenata Balkana

Operska pjevačica Ketrin Hetaja osnovala je 2006. Godine Fondaciju Operosa sa željom da na prostoru Balkana promoviše savremenu opersku umjetnost i mlade operske talenate. Operosa se fokusira na repertoar koji odgovara mladim operskim pjevačima, pruža im priliku da rade sa vrhunskim umjetnicima, prikazuje operu kao modernu formu umjetnosti i želi je približiti publici u regionu. U sastavu Operosa festivala razvija se i edukativni program za mlade operske profesionalce - Operosa Akademija, koji već 9 godina organizuje master klasove, recitale, predavanja i radionice eminentnih stručnjaka.

Galerija

Bonus video: