Novi roman Tamare Kovačević promovisan u Budvi

Roman "Nešto naše" inspirisan je mislima posvećenim precima i potomcima
66 pregleda 0 komentar(a)
tamara kovačević, Foto: Narodna biblioteka Budva
tamara kovačević, Foto: Narodna biblioteka Budva
Ažurirano: 22.11.2018. 08:48h

Novi roman Tamare Kovačević “Nešto naše” promovisan je u ponedjeljak u budvanskoj Narodnoj biblioteci u okviru obilježavanja Dana opštine Budva, a o njemu su govorile recezentkinje djela mr Božena Jelušić i Stanka Stanojević.

Kovačević piše kratke priče, pjesme i romane. Njen prvijenac “I opet smo na početku” imao je dobru percepciju kod čitalaca, primjećuju organizatori događaja. Izdavači novog romana su Narodna knjiga i Miba books, a inspirisan je mislima posvećenim precima i potomcima.

“U središtu je priča o Eni i Niku, dvoje ljudi koje su u dalekom Čikagu spojile nesreće ratnih ‘90. i raspad Jugoslavije koja će u konačnici dobiti kriminalističku pozadinu i epilog, a uporedo sa ovim fabularnim tokom postoji i genealoški motiv, odnosno fragmenti viševjekovne povijesti Enine porodice”, kazala je Jelušić.

Roman je, ističe ona, svojevrsno “kazivanje o precima i potomcima koje spaja ista neutaživa potreba da opstanu i izbore se za svoje pravo i pravdu, ma gdje se našli”.

Stanojević je primijetila zanimljivo, toplo i pitko pripovijedanje, jednostavnost jezika, različitost ambijenata i likova, neobičnost motiva katkad sa elementima epsko-fantastičnim, romaneskni svijet i tvrdi da će i ovo djelo naći brz put do čitalaca.

“Potraga za temeljima i stubovima kuće/doma transponovana je u potragu za cjelošću ličnosti, za opstankom duha i duhovnoga. I ne radi se tu toliko o identitetu koliko o konsolidaciji i konzistenciji onoga što je urušeno u ličnostma protagonista. Stoga je ovaj roman i psihološki, zanimljivo vođen kriminalističkim fabuliranjem u drugoj polovini”, primijetila je Stanojević i dodala da ovaj roman svakom budućem čitaocu nudi da između korica knjige pronađe i “nešto svoje”.

Bonus video: