SUDOVI POLA GODINE KRIJU ISTINU

Neko zataškava nestanak CD-a sa iskazom bivšeg zaštićenog svjedoka

Za nedjelju dana navršava se 10 godina od ubistva Slavoljuba Šćekića, a sudski postupak još nije pravosnažno okončan...
68 pregleda 9 komentar(a)
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.08.2015. 19:06h

Kako je nestao originalni CD sa iskazom bivšeg zaštićenog svjedoka u predmetu ubistva Slavoljuba Šćekića javnosti je još nepoznanica, kao i ko će snositi konsekvence zbog toga.

Dok u tužilaštvu još traje istraga po krivičnoj prijavi sestre ubijenog policijskog rukovodioca Slavice Šćekić, čelnici sudstva i ne pokušavaju da objasne javnosti šta se dogodilo, i da li će neko od sudija odgovarati zbog nestanka sudskog dokaza.

Sve to dešava se mjesecima uoči stava Evropske komisije za Poglavlje 23, u kojem su ključni borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te rezultati u radu pravosuđa.

Informacije o dokazu, na osnovu koga je već pravosnažno presuđeno, tražio je i skupštinski Odbor za pravosuđe početkom marta, ali odgovor nijesu dobili. Odgovorn nijesu dobile ni “Vijesti” iako su pitanja predsjedniku Apelacionog suda Muški Dujoviću upućena još 23. jula. 

Portparolka Ivana Kovačević rekla je najprije da će odgovor biti dostavljen, a zatim da su na kolektivnom odmoru od sredine jula. Prethodno je iz kabineta predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice "Vijestima" odgovoreno da su oni zahtjev poslanika za dodatnim informacijama proslijedili Dujoviću i da je on adresa i za novinarska pitanja.

Sve to u drugom pokušaju da članovi Odbora za pravosuđe, kao i javnost, saznaju detalje o nestanku dokaza iz postupka za organizovani kriminal. Jer, nakon što je poslanica Azra Jasavić (Pozitivna) tražila kontrolno saslušanje Medenice i tadašnjeg ministra pravde Duška Markovića, odbor još nije odlučio u vezi sa tim zahtjevom jer čekaju detaljnu informaciju iz sudstva.

Na zamolnicu da im se dostavi, stiglo je samo, kako je sredinom jula u Skupštini rekla Snežana Jonica (SNP), saopštenje obavljeno na sajtu sudova. Poslanici su zatim ponovili zahtjev Sudskom savjetu, koji ga je proslijedio Vrhovnom sudu a ovaj Apelacionom. Medenica je ranije na pres konferenciji rekla da je "niko o nestanku CD-a nije obavijestio". 

"Ako je nešto dokaz, čiju autentičnost od stranaka niko ne spori, onda po čemu je taj CD bitan. Niko nije iskazao problematiku nedostatka dokaza. I da je bio nedostatak dokaza, postoji procedura obnove spisa, jer se u svakom trenutku znalo ko sve ima CD”, rekla je ona. 

Na sajtu sudova ranije je objavljeno da je CD pronađen, ali nije navedeno da se radi o kopiji koju je dostavilo tužilaštvo. Sestra ubijenog policajca Slavica Šćekić podnijela je ranije krivičnu prijavu protiv sutkinja Biljane Uskoković, Slavke Vukčević, Milenke Žižić i Valentine Pavličić, koje su postupale u predmetu, zbog sumnje da su počinile krivična djela nesavjestan rad u službi i zloupotrebu službenog položaja.

Za nedjelju dana se navršava 10 godina od ubistva Šćekića, a sudski postupak propraćen je kontroverzama, počev od grešaka u pisanju presude, pa do gubljenja dokaza.

Presuda još nije pravosnažna, a Vrhovni sud će donijeti konačnu odluku po žalbi advokata osuđenih na ukupno 120 godina zatvora. U tom postupku, koji traje deceniju, Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić Čila i Ljubo Vujadinović osuđeni su na po 30 godina robije zbog ubistva policajca.

Sud da se uozbilji, CD nije miš pa da ga čas ima, a čas nema

Sestra ubijenog policajca Slavica Šćekić rekla je da se mora utvrditi ko je sklonio CD, i ko je kriv zbog toga, kako ta osoba ne bi izbjegla odgovornost. 

Ona je za “Vijesti” izjavila da od VDT-a nije dobila ni jedan zvaničan dopis da li su postupali po krivičnoj prijavi koju je podnijela protiv sutkinja. Šćekićeva je podsjetila da je prethodno Viši sud 3. februara 2015. odbio njenu pritužbu, navodeći da se CD nalazi u spisima predmeta.

"Da CD nije bio u spisima predmeta konstatovano je 23.01.2015, a onda se odjednom pojavio odnekuda. CD nije miš pa da ga čas ima, a čas nema, pa se Sud ne može igrati mačke i miša. Sud mora da se uozbilji i da objasni tvrdnju b i vše sutkinje Slavke Vukčević da je CD ostavila u pisarnici Višeg suda, a zatim službenu zabilješku Biljane Uskoković od 2. aprila 2012. da CD-a nema. Zašto sutkinja Uskoković o tome nije obavjestila Apelacioni sud?”, pita Šćekićeva.

Preporučujemo za Vas