Znaju ko je vratio Džomića sa granice

Džomić tvrdi da je “Ranko Krivokapić naredio Konjeviću” da ga ne pusti u Crnu Goru. “I dok to rade, neprestano nam govore o vladavini prava”, kazao je
75 pregleda 104 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.08.2015. 18:04h

Nikšićko Osnovno tužilaštvo još nije odlučilo da li će neko krivično odgovarati zbog toga što je sredinom februara sveštenik Velibor Džomić spriječen da uđe u Crnu Goru.

Ipak, oni su nakon višemjesečnog izviđaja otkrili ko je policajac koji je 16. februara vratio podgoričkog paroha sa graničnog prelaza Vraćenovići.

To su “Vijestima” saopštili iz Vrhovnog državnog tužilaštva, ne otkrivajući identitet policajca.

Džomić se nakon šestomjesečnog “izgnanstva” početkom avgusta vratio u Crnu Goru, nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost obavijestila MUP da se on više ne tretira kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

Policija je donedavno mjesecima ignorisala zahtjev ODT-a da im dostavi informacije o tom događaju, ali su, ipak, “dostavili tražena obavještenja”.

“U okviru izviđaja postupajući tužilac saslušao je više lica u svojstvu svjedoka”, odgovoreno je iz VDT-a.

Pojasnili su da je ODT Nikšić tražio da Džomić u svojstvu oštećenog bude saslušan u Kraljevu, ali je njegov dolazak promijenio plan.

“Saslušaće ga postupajući tužilac u predmetu. Takođe je od UP tražena dodatna dokumentacija. Nakon pribavljanja svih neophodnih dokaza biće donijeta odluka u predmetu”, kazali su iz VDT-a.

Džomić je juče “Vijestima” rekao da će se odazvati pozivu tužilaštva i da se nada da će postupak sprovesti u zakonom propisanom roku.

“Sudeći po činjenicama, vjerujem da će biti podignuta krivična prijava protiv onog starješine MUP-a koji je usmeno naredio da mi se spriječi ulazak u Crnu Goru”, kazao je Džomić, dodajući da je “policija subordinacijska institucija” i da smatra da policajac na GP Vraćenovići nije postupao samovoljno.

“Rekao mi je da izvršava naređenje pretpostavljenog. Vjerujem da je on to saopštio i Tužilaštvu, i da neće na sebe preuzimati odgovornsot”, kazao je on.

Džomić tvrdi da policija nije imala zabranu za njegov ulazak i da postupak za zabranu ulaska nikada nije vođen. “Kada sam na GP predao ličnu kartu, na kompjuteru nije bilo nikakve informacije da mi je zabranjen ulazak. Policajac je i pored toga išao na telefonske konsultacije sa svojim pretpostavljenim. Moje je uvjerenje da takva usmena zabrana nije mogla biti saopštena od nižih činovnika policje nego direktno od ministra Raška Konjevića. Godinama govorim da on zloupotrebljava ovlašćenja, a evo ga za to isto optužuju dojučerašnji partijski drugovi, koji čak i najavljuju krivičnu prijavu protiv njega”, kazao je Džomić.

On tvrdi da je “Ranko Krivokapić naredio Konjeviću” da ga ne pusti u Crnu Goru.

“I dok to rade, neprestano nam govore o vladavini prava”, kazao je Džomić.

Bonus video: