Karadžić: Potpuno se predajem ulogama

"Mnogi filmovi i predstave u kojima sam glumio postali su veliki a ako sam ja tome doprinio makar zeru, a jesam, onda sam srećan“, kazao je Karadžić
98 pregleda 3 komentar(a)
Milutin Mima Karadžić, Foto: Svetlana Mandić
Milutin Mima Karadžić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.08.2015. 19:34h

Publika ga pamti po likovima Vojina Čađenovića, Mikše, Stojana, Obrena, Sredoja, Rajka… Danas ga najčešće zovu Gorčilo ili Savo Bačić. A on je Milutin Mima Karadžić, glumac koji je glumački prvijenac imao u seriji “Sedam sekretara SKOJ-a” i do sada snimio više od 60 filmova i 25 serija, dok se u producentskim vodama oprobao u “Budvi na pjenu od mora”.

U okviru tribine “Kultopis”, koju je u sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću organizovala JU “Zahumlje”, Karadžić je pričao o djetinjstvu, ženama, vinu, o kulturi i ulogama.

"Dajem se svakoj ulozi, kao što sam se dao i svakoj eni. Kada radiš film ili predstavu ne znaš na šta će to da ispadne. Mnogi filmovi i predstave u kojima sam glumio postali su veliki a ako sam ja tome doprinio makar zeru, a jesam, onda sam srećan“, kazao je Karadžić koga su godine, a ne pamet, kako reče, naučili da se sve ne dešava zbog njega.

Drago mu je što Savo Bačić, lik koga tumači u seriji “Budva na pjenu od mora”, živi svuda u regionu samo što ga ljudi različito zovu, u zavisnosti od sredine u kojoj žive.

"U Splitu, Ljubljani, Banjaluci ili Sarajevu, ili bilo gdje u regionu, svi imaju svog Sava i to je dobro, jer tako i taj lik živi. Riječ je o liku koji pripada današnjici, koji ne priznaje prepreke, o ljudima koje znamo i srećemo. Ali, on se u jednome i razlikuje - on je romantičar, zna da zaplače, oprosti, ima toplinu u sebi i neku svoju dušu”, kazao je Karadžić i dodao da je pomenuta serija najgledanija u regionu - svake subote gledalo je 6,6 miliona ljudi.

Karadžić je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu a na prijemnom je, između ostalog, recitovao pjesmu “Vragolije” od Branka Radičevića koju je bila u prilici da čuje i nikšićka publika.

Za kulturu se izdvaja malo

Kultura je, smatra Karadžić, na dosta niskom nivou u regionu jer se za nju izdvaja jako malo novca.

"U Sarajevu se održava festival koji je napravljen spektakularno, poput onog u Kanu ili Veneciji. Ali Sarajevo nije ni Kan ni Venecija. Živjeće pet dana, potrošiti pet miliona, a šesti dan će opet živjeti od 300-400 maraka, neće imati novca za predstavu, film. Upravo je ulaganje problem jer država odvaja mala sredstva za kulturu ”, kazao je glumac i pohvalio dešavanja u Nikšiću, Pljevljima i na Žabljaku gdje su rekonstruisana pozorišta i domovi kulture.

"Nikšić je uvijek bio poznat po poslenicima kulture a prednjače Nikolići - Živko i Vito, oba za poštovanje i divljenje", smatra Karadžić.

Bonus video: