Getlin: Ja sam više od dvije suspenzije; Bolt: U dobroj sam formi, spreman sam

0 komentar(a)
Džastin Getlin, Foto: Reuters
Džastin Getlin, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2015. 16:24h

Američki sprinter Džastin Getlin rekao je danas da o njemu ne treba suditi po suspenzijama zbog dopinga, već po rezultatima koje je ostvario tokom karijere.

Getlin je ove godine nabrži čovjek svijeta u trkama na 100 i 200 metara i mnogi ga smatraju jednim od favorita za pobjede u tim disciplinama na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Pekingu, pošto svjetski rekorder i višestruki olimpijski šampion Jamajčanin Jusein Bolt ima problema sa povredom karlice.

Getlin je od 2013. godine neporažen na 100 i 200 metara, ukupno u 27 trka.

On je četiri godine suspendovan zbog dopinga. U normalnim okolnostima poslije drugog pozitivnog doping testa, 2006. godine, Getlin bi dobio doživotnu supenziju, ali je poslije saradnje sa anti-doping zvaničnicima dobio samo četiri godine.

"Ja sam više od te četiri godine. Ja sam mnogo više od dvije suspenzije. Mnogo sam postigao prije toga, a mnogo i poslije te kazne", rekao je Getlin, prenijeli su britanski mediji.

Getlin je rekao da se ne smatra varalicom i dodao da je prvi put bio pozitivan zbog jednog lijeka koji je uzimao godinama, a drugi put jer mu je maser u noge utrljao kremu testosterona.

Mnogi ljubitelji atletike će trku Getlina i Bolta vidjeti kao "borbu dobra i zla", pošto Bolt, koji nikada nije pao na doping testu, predstavlja najbolje iz sporta.

"Zaista me nije briga šta misle. Ja sam trkač, kao i on. Ne postoje dobri ili loši trkači. Mi smo samo trkači. Niko ne pokušava da preuzme svijet. Neko ne pokušava da raznese svijet", rekao je Getlin.

"Medalja neće biti uručena svima. Ona će biti uručena jednoj osobi, šampionu", dodao je 33-godišnji Getlin.

Getlin je do sada samo jednom u sedam trka pobijedio Bolta. Američki sprinter rekao je da svaki takmičar mora da bude najspremniji i pruži maksimum kako bi pobijedio Bolta, koji se ove godine nije mnogo takmičio zbog povreda.

"Na papiru, ja sam u životnoj formi i spreman sam da uradim sve što je potrebno", rekao je Getlin.

Getlin je ove godine ostvario najbolje rezultate u karijeri, na 100 metara trčao je 9,74 sekunde, a na 200 metara 19,57.

Bolt je svjetski rekorder u tim disciplinama rezultatima od 9,58 sekundi, odnosno 19,19 sekundi.

Amerikanac je rekao da će u Pekingu obojica biti pod velikim pritiskom.

"Mislim da bi ljudi rekli da je Bolt pod većim pritiskom. On ima veliki niz pobjeda, ali u isto vrijeme i ja imam mnogo toga da dokažem i mnogo stvari da uradim. Mislim da smo pod istim pritiskom", rekao je

Getlin i dodao da bi osvajanje zlatne medalje 10 godina posle prvog zlata na SP bilo važnije od pobjede nad Boltom.

"Morate da pobijedite sve protivnike kako biste osvojili zlatnu medalju. Mislim da moji najbolji rezultati dolaze", rekao je Getlin.

Svjetski rekorder na 100 i 200 metara, atletičar sa Jamajke Jusein Bolt poručio je danas da je u dobroj formi i da je spreman za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Pekingu.

Bolt se poslije sedam godina vraća na stadion "Pričje gnijezdo" gdje je na Olimpijskim igrama osvojio zlatne medalje u trakama na 100 i 200 metara, kao i u štafeti 4x100 metara.

Poslije spektakularih Igara u Pekingu gdje je postavio nove svjetske rekorde, Bolt je sakupio još osam titula šampiona svijeta i tri olimpijska zlata u Londonu 2012. godine.

Vremena se, međutim, mijenjaju i sada je glavno pitanje koja je razlika između Bolta 2008. i Bolta 2015. godine.

"Ja sam u sportu dugo i vidio sam mnogo toga. Mogu da kažem da sam se promijenio, drugačiji sam", rekao je Bolt.

Predstojeći šampionat svijeta će biti najveći izazov u Boltovoj karijeri do sada. Jamajčanin trenutno ima tek sedmo vrijeme na svijetu na 100 metara, najbolji rezultat mu je 9,87 sekundi, dok je na 200 metara tek na 19. mjestu s rezultatom od 20,13 sekundi.

Ove godine je imao problema s povredama, tako da se gotovo nije ni takmičio, odnosno imao je samo po tri trke na 100 i 200 metara.

Postoji velika opasnost da se Boltova vladavina u sprintu okonča u Pekingu, a najveći rival će mu biti Amerikanac Džastin Getlin, olimpijski šampion iz Atine.

"Osjećam se dobro. Volio bih da sam imao više trka, ali dobro sam trenirao. Trener je srećan i za mene je dobro što to vidim. U Londonu (na mitingu Dijamantske lige) sam imao dvije dobre trke, i iako se nisam mnogo takmičio od tada za mene je bilo važno da dobro treniram", rekao je Bolt.

"Nisam neko vrijeme trčao na 200 metara, ali trke na 100 mi ulivaju samopouzdanje. Stvari će doći na svoje mjesto na takmičenju, nisam zabrinut", dodao je on.

Bolt sjutra puni 29 godina, a danas je priznao da ništa nije planirao za rođendan, jer želi rano u krevet kako bi se spremio za kvalifikacije na 100 metara u subotu.

"Siguran sam da će mi neko donijeti tortu", naveo je Bolt.

Za sve kritičare i one koju sumnjaju, Bolt na kraju ima jasnu poruku:

"U dobroj sam formi, trčim dobro, sve počinje da se uklapa, spreman sam za takmičenje".

Kvalifikacije na 100 metara su na programu u subotu, dok je finale dan kasnije.

Svjetsko atletsko prvenstvo održaće se od 22. do 30. avgusta u Pekingu.

Bonus video: