OBRATITE PAŽNJU

12 navika koje su loše za vaše mentalno zdravlje

Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, velika je vjerovatnoća da ćete zapasti u depresiju
4 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock.com
depresija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.08.2015. 19:34h

Depresija se najčešće pojavljuje usljed nekih teških životnih situacija – iskušenja, problema, gubitaka ili događaja na koje jednostavno ne možemo da utičemo. Međutim, postoje stvari na koje i u takvoj situaciji beznađa i tuge možemo da povedemo računa i na taj način sačuvamo svoje mentalno zdravlje.

U pitanju su navike kojima nesvjesno sabotiramo dobro raspoloženje, a kojih bi trebalo odmah da se odreknete. Evo o kojim navika je riječ.

Pogrbljeni ste. Osobe koje hodaju “snuždeno” osjećaju se mnogo lošije i manje su sigurne u sebe od onih koji se drže uspravno i hodaju s podignutom glavom.

Sve fotografišete. Ako mislite da ćete se gledanjem fotografija lakše sjećati svega što ste vidjeli, griješite. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste zaista posvetili nekoliko minuta svoje pažnje.

Dopuštate da vas iskorišćavaju. Maltretiranje i začikavanje se ne događa samo u školi, već cijelog života. Više od 70 odsto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu samo zato što nisu znale da kažu “ne”. Zato, potražite stručnu pomoć i prestanite da se svima klimate glavom.

Ne vježbate. Odsustvo fizičke aktivnosti dokazano loše utiče na psihu. Ako vježbate samo tri puta nedjeljno imate 19 odsto manje šanse da zapadnete u depresiju.

Odugovlačite. Sjetite se koliko ste samo obaveza koje su mogle biti završene danas, ostavili za sjutra. Zbog toga se sigurno ne osjećate bolje nego lošije.

U nezdravoj ste vezi. Stalno se svađate, ni oko se se ne slažete, vaš partner misli samo na sebe i nije vam podrška. Naravno da se zbog toga osjećate loše i da ste stalno nervozni. Vrijeme je da prekinete tu vezu.

Život shvatate preozbiljno. Kad ste se zadnji put dobro nasmijali? Ako se ne sjećate, to je znak da ste u problemu i da treba da se opustite. Stručnjaci kažu da je smijeh najbolji lijek za anksioznost i depresiju.

Loše spavate ili ne spavate. Ako često imate problema sa spavanjem trebalo bi da što prije potražite stručnu pomoć. Ukoliko ne spavate samo zato što ne stižete, onda je krajnje vrijeme da promijenite svoje navike.

Nemate vremena za sebe. Između djece, partnera, posla, kućnih poslova, vi jednostavno ne uspijevate da pronađete vrijeme za sebe. Ako nemate bar dva sata nedjeljno koje ćete potrošiti samo na ono što zaista želite da radite, sigurno ćete postati depresivni.

Jako malo razgovarate s ljudima. Ako prijateljstva održavate preko društvenim mreža i SMS-poruka, a veoma malo razgovarate s ljudima licem u lice, velika je vjerovatnoća da ćete zapasti u depresiju.

Ne možete bez mobilnog telefona. Kada ste posljednji put jedan cio dan proveli bez pametnog telefona, tableta ili laptopa? Ne sjećate se? Onda ste pod gadnim stresom i trebalo bi da posjetite psihologa.

Obavljate više radnji u isto vrijeme. Ako mislite da je super to što ste multitasking mašina, varate se. Stručnjaci kažu da je to pogubno za vašu psihu jer se zapravo ničemu ne posvećujete dovoljno.

Večernji.hr

Preporučujemo za Vas