Kiša metaka u žrtvu, recept po kojem se obračunavaju kriminalni klanovi u Crnoj Gori i regionu

Prema saznanjima TV Vijesti, inspektori su iz fioka izvukli slučaj star skoro deset godina kada je Brajović uhapšen a potom, na osnovu izjave svjedoka saradnika Antonia Mračevića i pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog šverca tri i po kilograma kokaina
254 pregleda 26 komentar(a)
Aleksandar Brajović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Brajović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.08.2015. 18:25h

Kiša metaka ispaljenih sa motora u 47-godišnjeg Aleksandra Brajovića, koji je još od devedesetih važio za bezbjednosno interesantnu osobu, već je viđen recept kada je riječ o vatrenim obračunima kriminalnih klanova kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Istražitelji su uvjereni da za profesionalno odrađene egzekucije, kao što je bila ova, skoro uvijek budu angažovane ubice iz neke od susjednih zemalja, zbog čega sumnjaju da su i u ovom slučaju stigli egzekutori sa strane. Po čijem nalogu i zašto su angažovani još je tajna.

TV Vijesti pouzdano saznaje da je istraga usmjerena u dva pravca. Istražuje se da li je zločin naručen iz nekog narko-klana, jer se Brajović dovodio u vezu sa švercom droge, ili je možda ubijen zbog zelenašenja, zato što se sumnja da se bavio i tim nezakonitim poslom.

Prema saznanjima TV Vijesti, inspektori su iz fioka izvukli slučaj star skoro deset godina kada je Brajović uhapšen a potom, na osnovu izjave svjedoka saradnika Antonia Mračevića i pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog šverca tri i po kilograma kokaina. Pokušavaju da kroz taj predmet nađu bilo kakav trag koji bi mogao ukazati na nalogodavce ubistva.

Tokom tog suđenja Brajović je negirao krivicu, a za šverc kokaina koji je pronađen pored njegove kuće u podgoričkom naselju Zabjelo, optuživao je mnoge osobe. On je na glavnom pretresu 10. januara 2006. optužio Podgoričanina Vjekoslava Lambulića da je donio kesu sa drogom i ostavio je u garaži kod njegove kuće.

U aprilu 2011. kada se zbog iste droge sudilo upravo Lambuliću, Brajović se pojavio kao svjedok i tvrdio da je sve što je ranije kazao slagao, objašnjavajući da je to uradio da bi se osvetio Lambuliću zato što ga nije zaštitio kada mu je zatražio pomoć.

"Lambulić nema veze sa ovim kokainom, on nije donio kesu sa drogom u garažu kod moje kuće na Zabjelu. On nema veze sa kokainom. Izvinjavam se njemu i njegovoj porodici što sam im nanio bol svojom lažnom izjavomna suđenju 10. januara, 2006", kazao je tada Brajović.

Brajović je tada ujedno za šverc optužio Albanca čija ime nije želio da otkrije, ističući da je posao sa drogom prihvatio jer je strahovao za živote svoje braće

"Mladić iz Albanije je kasnije došao pješice do moje kuće i donio kokain.... Ne želim da kažem kako se zove taj Albanac iz Sarajeva, jer mi braća žive u Albaniji, pa ne želim da neko od njih bude ubijen".

Posao sa drogom ipak je samo jedan od mogućih motiva ubistva Brajovića. On je u operativnim dosijeima policije slovio i za osobu koja se bavi zelenašenjem, zbog čega istražitelji provjeravaju i osobe iz tog kriminalnog miljea.

Bonus video: