Irena Lagator Pejović na izložbi rudarske baštine bivše Jugoslavije

Izložba je nastala u okviru međunarodnog multidisciplinarnog projekta “Rudnici kulture” čiji je inicijator i nosilac organizacija Labin Art Express
0 komentar(a)
Irena Lagator Pejović, Equation Function
Irena Lagator Pejović, Equation Function
Ažurirano: 19.08.2015. 16:18h

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović predstaviće se na izložbi “Rudnici kulture - od industrijske do umetničke revolucije”, koja je dio projekta posvećenog rudarskoj baštini bivše Jugoslavije, a koja će u renomiranoj beogradskoj galeriji “Remont” biti otvorena 21. avgusta 2015. u okviru turneje koju će nastaviti na multimedijalnom festivalu “Sound and Visions” u Majdanpeku.

“Svoj umjetnički rad (od fotografije i crteža do skulpture, od videa i instalacije do intervencija u javnom prostoru) zasnivam na pitanju rekreiranja socijalnih fenomena razvijajući kritička i poetička pitanja koja mogu biti svedena pod moju tezu o Društvu Neograničene Odgovornosti. Zainteresovana sam za umjetnost javnog mišljenja čime referiram i na iskustva umjetnika 60-tih i 70-tih, na Umjetnost kao Socijalnu Strategiju i aktiviranje percepcije socijalnog prostora u odnosu na ličnu i kolektivnu odgovornost... Poziv na odgovornost na izložbi je komuniciran djelom Equation Function (2012) - jednačinom koju prate dokumenti o otvaranju i zatvaranju moje firme Društvo neograničene odgovornosti d.o.o, osnovane za priliku ovog djela. Njen negativan rezultat (Ne) zapravo je nosilac pozitivnih vrijednosti jer predstavlja negaciju koja potvrdjuje potrebu i mogućnost napuštanja ograničenih društvenih odgovornosti”, ističe Lagator Pejović čije će se djelo “Equation Function”, prema selekciji koju je napravio Branko Franceschi, naći u izuzetnom društvu ostvarenja koja potpisuju “Autopsia”, Želimir Žilnik i Đorđe Odanović iz Srbije (kao gost), Metal Guru i Dario Šolman iz Hrvatske, slovenačka grupa Laibach, Vladimir Knežević i Mladen Miljanović iz Bosne i Hercegovine.

Selektor Branko Franceschi u uvodnom tekstu preispituje promjene u odnosima umjetničkih praksi i društvenih elemenata. Od istorijskih avangardi, koje su inicirale izlazak umjetnosti iz sfere proizvodnje čiste estetske forme u svakodnevni život i njenu realizaciju u sferi političke i društvene odgovornosti do savremenog trenutka u kojem je kritičko promišljanje stvarnosti postalo podrazumevajući temelj umjetničkog stvaralaštva.

Izložba je nastala u okviru međunarodnog multidisciplinarnog projekta “Rudnici kulture” čiji je inicijator i nosilac organizacija Labin Art Express. Projekat “Rudnici kulture” ima za osnovni cilj uspostavljanje saradničke platforme za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije. Poslije “Remonta”, gdje će biti otvorena do 25. avgusta, izložba se seli u Majdanpek, gdje će biti postavljena u okviru multimedijalnog festivala “Sound And Visions”.

Bonus video: