Vrijeme je da se društvo oduži Živku Nikoliću

“Naredne godine je 75-ogodišnjica od njegovog rođenja i 15 godina od smrti, tako da nas ta dva jubileja upućuju da se malo više bavimo Živkom i da ga istaknemo u prvi plan. Sa druge strane, dogodine je i 30-ti filmski festival u Herceg Novom na kojem se dodjeljuje nagrada koja nosi ime Živka Nikolića tako da se nadamo da će tamo prvi put biti uručena statua sa Živkovim likom”
138 pregleda 16 komentar(a)
Živko Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Živko Nikolić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.08.2015. 15:16h

Na godišnjicu smrti velikana crnogorske kinematografije Živka Nikolića fondacija koja nosi ime slavnog reditelja, a čiji predsjednik je njegov sin Petar, pokrenula je akciju izgradnje spomenika pomenutom reditelju i scenaristi u njegovim rodnim Ozrnićima, kraj Nikšića.

“Mislim da ideja za spomenik potiče od samog Živka. On ima scenario za film koji se zove ‘Sebi za života’ i govori o ljudima koji sebi za života dižu spomenik. Živko nije uspio sebi za života da napravi spomenik na uobičajeni način, ali zato je sebi digao veliki spomenik svojim djelom. Čitajući Živkov scenario shvatio sam da je to njegova testametarna volja i da mu treba podići spomenik. Sa druge strane, putujući po Evropi vidio sam kako se svojim klasicima, velikim umjetnicima, društvo odužuje praveći spomenike koji prikazuju njihovu ličnost”, kazao je Nikolić za “Vijesti”. On je prije četiri godine u znak obilježavanja 11 godina od Živkove smrti organizovao trodnevnu sportsko-bioskopsku manifestaciju, koja je ponovo spojila slavnog reditelja i Ozriniće. Još tada je kazao da bi volio da u vrtu Triješanj Živku bude podignut spomenik, a njegova rodna kuća pretvorena u muzej.

“Iz svega toga, a i iz razloga velike Živkove vezanosti sa njegovim Ozrinićima, odakle potiče i on i svi njegovi poetski, filozofski, lirski i svi drugi momenti, najprirodnije i najlogičnije je da na tom mjestu bude i njegov spomenik. Tu se nalazi i njegova kuća, tj. dom u koji se nikada nije uselio. Moja ideja je da taj dom uredimo i učinimo ga dostupnim za sve prijatelje i poštovaoce Živka i njegovog djela”, kazao je sin čuvenog reditelja.

Očekuje da mu oko realizacije ideje pomognu kako lokalna uprava, tako i privredni i drugi subjekti, ali i sa institucije sa nivoa države.

“Naredne godine je 75-ogodišnjica od njegovog rođenja i 15 godina od smrti, tako da nas ta dva jubileja upućuju da se malo više bavimo Živkom i da ga istaknemo u prvi plan. Sa druge strane, dogodine je i 30-ti filmski festival u Herceg Novom na kojem se dodjeljuje nagrada koja nosi ime Živka Nikolića tako da se nadamo da će tamo prvi put biti uručena statua sa Živkovim likom”, kazao je Petar Nikolić i najavio da će fondacija čiji je predsjednik pšokrenuti niz aktivnosti kako bi naredne godine obilježila pomenute datume.

Nikolić je svojim djelom za života podigao sebi spomenik

Živko Nikolić, koji je za života postao klasik, rođen je 29.novembra 1941. godine u Ozrinićima, a umro je 17. avgusta 2001.

Potpisao je neke od najznačajnijih igranih filmova jugoslovenske kinematografije, počev od “Beštija”, prvog filma koji je snimio 1977. godine, preko “Jovane Lukine”, “Smrt gospodina Goluže”, do “Čuda neviđenog”, “Ljepote poroka”, “U ime naroda”, “Iskušavanje đavola”. “Čudo neviđeno” je na festivalu u Moskvi 1984. godine nagrađen Srebrnim medvjedom i “potukao” je mnoge rekorde u gledanosti u ondašnjem SSSR-u, dok je “Ljepota poroka” u Izraelu bio najgledaniji film. Tu su i televizijske drame i serije - “Đekna još nije umrla a kad će ne znamo”, “To kad uvati ne pušta”, “Narodni neprijatelj”, “Oriđinali”.

Pored igranih Nikolić je režirao i brojne dokumentarne filmove po kojima je postao poznat i van granica Jugoslavije - “Ždrijelo”, za koji dobija Srebrnu medalju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkog filma, “Marko Perov”, nagrađen Srebrnim zmajem u Krakovu, “Prozor”, “Biljeg”...

Bonus video: