HR: Đukića i još sedmoricu terete za više od 100 civila i silovanja

Oni se terete da "nisu preduzeli potrebne radnje da takvo ponašanje podređenih spriječe"
3 komentar(a)
Borislav Đukić, Foto: Sense-agency.com
Borislav Đukić, Foto: Sense-agency.com
Ažurirano: 19.08.2015. 12:00h

Splitsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv osmorice nekadašnjih komandira bivših JNA, teritorijalne odbrane, vojske i milicije Republike Srpske Krajine, tereteći ih za zločine protiv civilnog stanovništva od avgusta 1991. do avgusta 1995. i za naređivanje napada na naselja u Šibensko-kninskoj županiji, prenijela je Hina.

Prema nezvaničnim podacima, navodi hrvatska novinska agencija, istragom je obuhvaćen i penzionisani general Borislav Đukić koji je, kako su tada javili crnogorski mediji, 18. jula uveče uhapšen po hrvatskoj potjernici na aerodromu Tivat.

Za Đukića Hina navodi da je bio komandant 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA, da je u Crnoj Gori uhapšen zbog rušenja brane Peruča i da se sada "nalazi u postupku izručenja Hrvatskoj".

Tužilaštvo osmoricu tereti za ubistva 117 civila, silovanje tri žene, uništavanje objekata i protjerivanje stanovništva.

Prema navodima tužilaštva, pošto bi "dio naselja okupirali, okrivljeni su izdavali naredbe da se iz tih okupiranih naselja artiljerijom tuku civilna naselja nastanjena građanima hrvatske nacionalnosti pod kontrolom hrvatskih oružanih snaga", i "znali su da njihovi podređeni preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području sistematski ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče, te da siluju žene", kao i da "pale miniraju, ruše i na druge načine uništavaju stambene, ekonomske i katoličke vjerske objekte".

Oni se terete da "nisu preduzeli potrebne radnje da takvo ponašanje podređenih spriječe".

Tužilaštvo navodi da je "mnogobrojno stanovništvo protjerano iz okupiranih naselja i uništen veliki broj stambenih, ekonomksih, vjerskih i kulturnih objekata sve do vojnopolicijske akcije 'Oluja'".

Predloženo je da se sedmorici okrivljenih odredi istražni zatvore jer se nalaze u bjesktvu i zbog posebno teških okolnosti počinjenja krivičnog djela, dok je protiv jednog osumnjičenog istražni zatvor već određen, navodi Hina.

Bonus video: