EU od Rusije traži oslobađanje Kohvera

Estonija navodi da su Kohvera, oteli nepoznati napadači i prebacili preko ruske granice, dok Rusija tvrdi da je on uhapšen na njenoj teritoriji pošto je ilegalno prešao granicu
0 komentar(a)
EU Rusija, Foto: Shutterstock
EU Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.08.2015. 10:51h

Evropska unija je zatražila od Rusije oslobađanje pripadnika estonske službe bezbjednosti Estona Kohvera, koji je danas osuđen na 15 godina zatvora zbog špijuniranja, skoro godinu dana pošto su ga, kako navodi EU, ruski agenti oteli na teritoriji Estonije.

"Otmica Kohvera i ilegalno pritvaranje u Rusiji nakon toga, predstavljaju jasno kršenje međunarodnog prava", stoji u saopštenju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

"Kohveru je uskraćeno pravo na pošteno suđenje - nije bilo javnog saslušanja, estonskom konzulu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje saslušanjima, a Kohveru je uskraćena adekvatna pravna pomoć", navodi se u saopštenju.

"EU nastavlja sa pozivima Ruskoj Federaciji da djeluje na osnovu svojih međunarodnih obaveza, odmah oslobodi Kohvera i garantuje njegov bezbjedan povratak u Estoniju", dodaje se u saopštenju, prenio je Rojters.

Estonija navodi da su Kohvera, oteli nepoznati napadači i prebacili preko ruske granice, dok Rusija tvrdi da je on uhapšen na njenoj teritoriji pošto je ilegalno prešao granicu.

Regionalni sud u gradu Pskovu na zapadu Rusije proglasio je Kohvera danas krivim za špijuniranje, krijumčarenje oružja i narušavanje granice, prenio je AP.

Ruske novinske agencije su prenjele izjavu sudije Julije Ulanove da će sud predati novac, pištolj i uređaj za snimanje, koji su pronađeni kod Kohvera, ruskoj Federalnoj službi bezbjednosti.

Estonske vlasti kažu da je Kohver istraživao operaciju krijumčarenja u koju su bili umješani agenti ruske obavještajne agencije.

Bonus video: