KAJAK: MLADI TAKMIČAR MORAČE U ELITI

Nikola Kavaja nastupio na Svjetskom kupu u Francuskoj

Bilo je to prvo učešće Crne Gore na ovako prestižnom takmičenju u 60 godina otkako je prvi kajak u Crnu Goru donio dr Blago Popović.
133 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Kavaja, Foto: Kajakaški klub Morača
Nikola Kavaja, Foto: Kajakaški klub Morača
Ažurirano: 04.04.2019. 17:34h

Čast da otvori finalnu trku ovogodišnjeg Svjetskog kupa u kajaku na brzim vodama u disciplini K1 slalom u poznatom kajakaškom centru „Stade d'eaux vives” u gradu Pou u francuskim Pirinejima imao je jedan Crnogorac. Boje naše zemlje branio je mladi Nikola Kavaja (21) član Kajakaškog kluba Morača iz Podgorice.

Bilo je to prvo učešće Crne Gore na ovako prestižnom takmičenju u 60 godina otkako je prvi kajak u Crnu Goru donio dr Blago Popović.

Ujedno, to je prvo učešće predstavnika Crne Gore u toj olimpijskoj disciplini na takmičenju koje se organizuje pod pokroviteljstvom međunarodne kajakaške federacije, ICF. Takmičenje je održano proteklog vikenda i okupilo je najbolje svjetske kajakše i kanuiste iz 50 zemalja.

Nikoli je ovo bila prva prilika da se izmjeri sa najboljima na svijetu. On je  od ove godine stipendista programa za razvoj talentovanih kajakaša koji organizuje ICF, putem trening kampova. Treneri na kampovima su bivši i aktivni kajakaši sa svjetskim renomeom, osvajači medalja sa najvećih takmičenja. 

Neophodna sredstva za odlazak na Svjetski kup obezbijedio je Kajakaški klub Morača, uz finansijsku pomoć Montenegro erlajnsa i Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Kajakaši Morače poručuju da iako rade sa najvećim entuzijazmom, za ovakve i veće iskorake u ovom lijepom, ali kod nas nedovoljno popularnom sportu potrebna je veća pažnja prije svega državnih institucija sporta, ali i uspješnih privrednih subjekata.