"Pasaži iz Bara": Jasna brana kiču i trivijalnosti

Autorka je publici čitala odlomke iz svojh poznatih priča i eseja, svoju ljubavnu poeziju
76 pregleda 0 komentar(a)
Pasaži iz Bara, Foto: Radomir Petrić
Pasaži iz Bara, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.08.2015. 14:36h

“Pasaži iz Bara“, književni segment XXVIII Barskog ljetopisa, u Dvorcu kralja Nikole, nastavljeni su autorskom večeri Jovanke Ljubenko Matunović, pjesnikinje i galeristkinje iz Bara.

Jovanka Ljubenko Matunović je autorka knjige-zapisa o ratu 'Vitez sa osmatračnice', a uskoro joj iz štampe izlaze poetska zbirka 'Tebi' i 'Pobjedin' feljton 'Crnogorske princeze-dragulji u kruni Evrope'.

Objavljivala je pjesme u zborniku 'Umjetnost bez granica', više recenzija za poetske i prozne knjige barskih pisaca i brojne radove u domenu društvene izgradnje i afirmacije Bara u oblasti turističke ponude.

Osnovala je prvu barsku privatnu galeriju “Vega“ i organizator izložbi slika i umjetničkih večeri.

Moderator večeri Šeki Musić, književnik iz Bara koji je i kazivao autorkine stihove, istakao je da je razgovor sa ovakvom sagovornicom “privilegovan i zahtjevan posao“.

Autorka je publici čitala odlomke iz svojh najpoznatijih priča i eseja, svoju ljubavnu i asocijativnu poeziju, te poemu iz antiratnog romana “Vitez sa osmatračnice“. U sklopu “Pasaža iz Bara“, kojima JP

Kulturni centar Bar iz ugla aktera Ljetopisa oslikava podrumijski kulturni milje, ona je govorila o stvaralačkom opusu poznatog barskog arhitekte Batrića Mijovića čija djela danas gradu daju vizuelni identitet, dodajući da je šteta što na robnoj kući nema table sa njegovim imenom.

“Dvorac kralja Nikole obavezujući je prostor za sve nas u Baru, pun je tajni i usuda, i nema plemenitijeg prostora uz crnogorsku obalu od ovog! Knjaz Nikola podigao ga je uz pomoć arhitekte Josipa Sladea nakon što je crnogorsku kuću opasao jadranskim dvorištem 1878. Njegov značaj nije samo u ljepoti, već i u njegovim prikrivenim vitrinama istorije”, kazala je Ljubenko Matunović.

Kako njena galerija “Vega“ slavi 15 godina rada, ona je priredila omaž barskim uglednicima iz svijeta kulture i umjetnosti, akcentujući “stvaralački kosmos” Nikole Gvozdenovića.

“Gvozdo je arhitekta i filozof zavičajne duhovnosti, on je stvoritelj zavičajnog univerzuma čije slike govore jasnim jezikom”, dodala je autorka.

Drugi progam koji je iste večeri prestavjen Baranima na istom mjestu bio je koncert “Vox2Feel“ dua - sopran Bojana Pejanović i Nedeljko Pejović, gitara, koji je izveo djela Hendla, Baha, Vivaldija, Geršvina i de Falje. Ovaj kamerni duo profesora muzičkih škola na specifičan način izvodi kompozicije koje su “između opere i onoga što zovemo popularnom muzikom“.

Bonus video: