Odbojkaši ostali u trećoj diviziji, za drugu diviziju trebalo 250 hiljada dolara

52 pregleda 0 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Odbojkaši Crne Gore, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 18.08.2015. 13:16h

Svjetska liga u odbojci će naredne godine ponovo pretpjeti određene promjene u sistemu takmičenja, odlučila je danas Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) na sjednici Savjeta Svjetske lige u Lozani, na kojoj je Odbojkaški savez Crne Gore predstavljao Cvetko Pajković.

Crna Gora je ostala u trećoj diviziji, koja će brojati osam timova, iako je, po novom sistemu takmičenja, imala mogućnost i pravo da zaigra u drugoj diviziji (12 selekcija).

Naime, kako je saopšteno iz FIVB, u drugu diviziju su, pored pobjednika treće divizije Egipta (u finalu bio bolji od naše selekcije 3:2), ušle Kina, Turska i Slovačka, tri selekcije koje su na fajnl-foru u Bratislavi ostale iza Crne Gore.

"Zbog visokih finansijskih zahtjeva (kotizacija za drugu diviziju je 250 hiljada dolara, što je skoro istovjetno godišnjem budžetu OSCG), koje nijesmo u mogućnosti da ispunimo u ovom trenutku, naši najbolji odbojkaši će i naredne sezone igrati u trećoj diviziji", saopšteno je iz OSCG.

Iako je prvobitno bilo saopšteno da će žrijeb za treću diviziju biti održan naknadno, FIVB je, ipak, odredio grupe i u ovoj diviziji. Crna Gora je žrijebana u grupu S sa Grčkom, Portorikom i Kazahstanom, dok su u grupi T Venecuela, Španija, Tunis i Meksiko.

Međutim, iduće godine grupe neće biti fiksne, već će svakog vikenda, u svakoj diviziji, grupe biti različite. Crna Gora će prvog vikenda igrati protiv selekcija Portorika, Grčke i Kazahstana, dok će se drugog sastati sa selekcijama Venecuele. Tunisa i Kazahstana.

Kako je saopšteno iz OSCG, prvi turnir naše divizije igra se u Grčkoj, od 17. do 19. juna, dok će se drugi igrati u Crnoj Gori (24 – 26. jun). Domaćin završnog turnira će se odrediti naknadno, a OSCG je podnio kandidaturu za organizaciju završnog turnira.

Za razliku od prošle godine, kada je u prvoj diviziji bilo osam selekcija, podijeljenih u dvije grupe po četiri, iduće godine će u eliti igrati 12 selekcija.

Pored ovogodišnjih učesnika, Brazila, Srbije, Italije, Australije, SAD-a, Poljske, Irana i Rusiju, u prvoj diviziji će igrati i pobjednik posljednjeg izdanja Francuska, Argentina, Bugarska i Belgija. Četiri pomenute selekcije su ove godine stigle do fajnl-fora druge divizije.

Proširenje prve divizije je i očekivano, prvenstveno zbog toga što je ove godine iz elite ispala Rusija, pa je trebalo naći način da ova odbojkaška velesila, ipak, igra u prvoj diviziji, zbog nesumnjivog kvaliteta i atraktivnosti najkomercijalnijeg svjetskog odbojkaškog takmičenja.

FIVB je novi format obrazložio željom za “intenzivnijim i uzbudljivijim rasporedom Svjetske lige na putu do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru”.

Svjetska liga iduće godine će trajati od 17. juna do 17. jula. Grupa faza u sve tri divizije će se igrati od 17. juna do 3. jula, pri čemu će se u prve tri divizije igrati tri nedjelje, dok će se grupna faza u trećoj diviziji završiti u dvije nedjelje.

Prvo će se igrati fajnl-for treće divizije, od 1. do 3. jula, potom slijedi završni turnir druge divizije (9. i 10. jula), a na kraju i fajnl-siks prve divizije, od 13. do 17. jula, na kojem će nastupiti pet najboljih selekcija grupne faze i domaćin. U drugoj i trećoj diviziji na finalnim turnirima igraće po tri najbolje selekcije i organizatori fajn-fora.

Prva divizija

Grupa A: Francuska, Australija, Italija, Rusija

Grupa B: Sjedinjene Američke Države, Brazil, Iran, Argentina

Grupa C: Srbija, Bugarska, Belgija, Poljska

Druga divizija

Grupa J: Holandija, Portugal, Turska, Slovačka

Grupa K: Japan, Koreja, Finska, Kuba

Grupa L: Kanada, Kina, Egipat, Češka

Treća divizija

Grupa S: Grčka, Portoriko, Kazahstan, CRNA GORA

Grupa T: Venecuela, Španija, Tunis i Meksiko

Bonus video: