Traže dokaze za Kuljačinu izjavu

Inspektori traže dokumetaciju za sve kapitalne investicije urađene od 2007. do 2010. godine
41 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.08.2015. 06:18h

Tri dana nakon hapšenja čelnih ljudi Budve, inspektori Odsjeka za suzbijanje organizovnog kriminala juče su, po nalogu specijalnog tužilaštva, ušli u Opštinu Budva.

Prema saznanjima “Vijesti” oni su od glavnog specijalnog tužioca Miliovoja Katnića dobili nalog da pribave dodatnu dokumentaciju vezanu za izgradnju kompleksa “TQ Plaza” i koncertnog platoa na plaži Jaz.

Zaključivanjem ugovora za ta dva posla budvanska kasa je, prema navodima tužilaštva, oštećena za oko deset miliona eura.

“Vijesti” saznaju da ta dva opštinska posla neće biti jedina koje će inspektori provjeravati. Oni će navodno ostati u Budvi dok ne provjere sve kapitalne projekte koji su u metropoli turizma ugovoreni u proteklih osam godina.

Češljanje opštinske arhive, i pribavljanje dokumentacije oko spornih kapitalnih projekta koje je realizovala Opština Budva u periodu od 2007. do 2010. navodno je naređeno nakon iskaza pritvorenih opštinskih funkcionera, ali i svjedočenja bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, koji je dobio status svjedoka saradnika.

Nakon što je stigla obavijest od Specijalnog tužilaštva da će tim inspektora doći u Opštinu Budva, od lokalne administracije je tražena puna kooperativnost, i davanje na uvid svih papira koje oni traže od zaposlenih.

Inspektori kriminalističke policije u četvrtak su, u cik zore, uhapsili aktuelnog i bivšeg predsjednika opštine Budva Lazara Rađenovića i Rajka Kuljaču, savjetnika premijera Aleksandra Tičića, nekadašnjeg potpredsjednika budvanske opštine i brata Svetozara Marovića, Dragana Marovića, zatim Svetozarevu kćerku Milenu Marović-Bogdanović. Među uhapšenima je i tašta Svetozarevog sina Miloša Marovića, Dragica Popović, službenica Sekratarijata za investicije, ali i njena koleginica Milojka Kovačević.

Inspektori su to jutro iz Budve odveli glavnu administratorku Snežanu- Žanu Šćepanović, seketarku za prostorno planiranje Danijelu Marotić, v. d. direktora budvanskog Vodovoda Milenka Medigovića, nekadašnjeg sekretara za zaštitu imovine Novaka Klisića. Uhapšen je i inženjer geodezije Đorđije Pavlović, bivši direktor “Tradeunique Montenegro” Goran Bojanić.

Policija tog dana nije uspjela da uhapsi službenika Opštine Budva Miodraga Samardžića, koji je na listi osumnjičenih, jer je van države.

Dan nakon hapšenja Kuljača je od statusa osumnjičenog, prešao u status svjedoka saradnika. Uhapšeni u predmetima “TQ Plaza” i “Jaz” terete se da su zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinsku kasu za oko 10 miliona eura.

Katnić je nakon hapšenja rekao da postoje osnovi sumnje da su oni “postali članovi kriminalne grupe radi sticanja nezakonite dobiti ili moći” i da je njihovo djelovanje “planirano na duže vrijeme i uz primjenu određenih pravila sa tačno određenim ulogama i zadacima”. Kuljača je tokom iskaza u tužilaštvu rekao ko je “zasada nepoznato lice” iz spisa tužilaštva, koje je formiralo tu kriminalnu grupu.

On je, navodno, tu ulogu dodijelio jednom od visokih funkcionera DPS-a.

Bonus video: