Još nema šefa Poreske policije: Izabrani odustao, drugog neće

Žugić izabrao kandidata koji je dobio zaposljenje na drugom mjestu
8 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.08.2015. 20:10h

Nakon što je probio sve predviđene rokove, ministar finansija Radoje Žugić za pomoćnika direktora Poreske uprave za sektor poreske policije izabrao je Đ. I., koji je od tog radnog mjesta odustao.

“Vijesti” su u januaru ove godine pisale da su još tada istekli svi rokovi za izbor šefa poreske policije i da ministar Žugić još vaga koga će izabrati na tu funkciju.

Iz Uprave za kadrove listu kandidata, koji su prema njihovoj procjeni prošli provjere, poslali su Žugiću još u novembru 2014. “Starješina organa trebalo je da donese odluku u roku od 30 dana, od dana kad je dobio listu sa kandidatima”, saopšteno je ranije “Vijestima” iz te ustanove.

Provjere za radno mjesto šefa poreske policije prošli su četiri kandidata - Đ. I., V. D., M. M. i D. R.

Prema podacima “Vijesti” izabrani kandidat Đ. I. dobio je zaposlenje u Ministarstvu pravde 6. februara.

Žugić je odluku o izboru Đ. I. na mjesto šefa poreske policije donio 18. februara, odnosno 12 dana nakon što je taj kandidat dobio zaposljenje u drugom državnom organu.

Iz Ministarstva finansija potvrdili su “Vijestima” da je Đ. I. izabran, ali da nije počeo da radi.

“Donijeto je rješenje o postavljanju Đ. I., diplomiranog pravnika iz Podgorice, na ovo radno mjesto.

Međutim, kako imenovani kandidat nije stupio na dužnost u propisanom roku, faktički nije ni zasnovan radni odnos, te je postupak po navedenom konkursu okončan”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, i kandidat V. D. u međuvremenu je odustao od borbe za poziciju šefa poreske policije.

V. D. je dobio zaposljenje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, tako da su na listi ostali M. M. i D. R.

Kandidat M. M. pisao je žalbe na rješenje Žugića o izboru Đ. I. i podnio Upravnom sudu Crne Gore tužbu.

M. M. tvrdi da u Ministarstvu finansija nisu ispoštovali zakon i da je trebalo da izaberu narednog kandidata sa liste koji nije odustao, a ne okončaju konkurs.

Ta tužba podnijeta je Upravnom sudu prije nedjelju dana.

“Vijesti” su pokušale da dobiju odgovor iz Ministarstva finansija zašto nisu odabrali sljedećeg kandidata sa liste već okončali konkurs, međutim, odgovor iz tog državnog organa danima nije stizao.

Kazna od 30 do 2.000 eura

Da je Zakon o državnim službenicima i namještenicima u slučaju konkursa za šefa poreske policije prekršen, može se vidjeti i u članu 158.

Taj član glasi: “Novčanom kaznom od 30 do 2.000 eura kazniće se za prekršaj odgovorno lice u državnom organu - starješina državnog organa (ministar), ako ne donese odluku o izboru kandidata i ne dostavi je organu za upravljanje kadrovima u roku od 30 dana od dana prijema liste za izbor. Nije poznato da li je ministar Žugić kažnjen zbog kašnjenja sa izborom funkcionera u resoru Poreske uprave.

Bonus video: