Umro Arsen Dedić

Vijest o smrti Arsena Dedića pogodila je ne samo njegovu porodicu, prijatelje, fanove već i njegove kolege
206 pregleda 69 komentar(a)
Arsen Dedić, Foto: J. Franko
Arsen Dedić, Foto: J. Franko
Ažurirano: 18.08.2015. 08:11h

Hrvatski muzičar Arsen Dedić preminuo je sinoć u Zagrebu u 78. godini. On je prije dvije nedjelje zbog sepse hospitalizovan u KBC-u Zagreb, nakon što mu je ugrađena proteza kuka u Krapinskim Toplicama.

Posljednja dva dana muzičaru se stanje naglo pogoršalo, otkazali su mu organi, a sa zdravstvenim problemima borio se od 2004. godine kada mu je u Padovi presađena jetra. Nakon uspješne transplatacije prije više od godinu dana Dedić je nezgodno pao i od tada je imao problema a kukom koji je operisao prije više od mjesec dana.

Uz Arsena je cijelo vrijeme tokom njegovog boravka u bolnici bila supruga Gabi Novak s kojom je muzičar bio u braku 42 godine, a poruke podrške neprestano su mu upućivali i sin Matija, snaha Marina i unuka Lu.

Arsen Dedić bio je hrvatski pjevač, kompozitor, pjesnik, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar, autentični začetnik autorske pjesme i literarne šansone, izuzetno popularan na prostoru bivše Jugoslavije. Svojim radom je izvršio značajan uticaj na rok scenu u Jugoslaviji.

Rođen je 28. jula 1938. u Šibeniku od oca Jovana i majke Jelke. Njegov otac takođe je bio muzičar. Završio je gimnaziju i srednju muzičku školu, nakon čega sa starijim bratom Milutinom napustio rodni grad i otišao u Zagreb kako bi upisao Pravni fakultet. Poslije dvije godine, napušta pravo da bi upisao Muzičku akademiju na kojoj je diplomirao 1964. godine.

Arsen je često isticao da je od malih nogu znao da će se baviti muzikom. U početku je prepisivao note, radio kao muzički saradnik na HRT-u, svirao flautu i pisao tekstove za druge. Povremeno je objavljivao stihove za koje je prvi put nagrađen u splitskom “Vidiku”. Pjevao je u više horskih grupa i svirao u ansamblima popularne i jazz muzike. Vodio je i instrumentalni ansambl "Kvartet flauta".

Prvi LP "Čovek kao ja", objavljen 1969. godine, donosi retrospektivu najboljih pjesama kao što su "Moderato cantabile", "Kuća pored mora", "Bit ceš uvek moja", "Sve što znaš o meni" i druge.

Sledeći LP „Arsen II" samo potvrđuje njegove visoke kvalitete, donoseci, "O mladosti", "Ne plači", "Takvim sjajem može sjati". Dupli album "Homo volans" objavljen 1973. godine definitivo mu određuje centralnu kantautorsku poziciju kroz pjesme "Tvoje nežne godine", "Laku noć muzicari", "Modra rijeka".

Pisao je i muziku za pozorišne predstave, kao i filmove i televizijske serije, od kojih su najpoznatije "Prosjaci i sinovi", "Glembajevi" i "U registraturi". Godine 1968. glumio je u filmu "Višnja na Tašmajdanu" reditelja Stoleta Jankovica.

Prvu knjigu poezije "Brod u boci" Dedić je objavio 1971. godine i ona je doživjela brojna izdanja i impresivan tiraž od 80.000 primjeraka, a pjesma "Ne daj se Ines" bila je prihvaćena od svih generacija.

Pisao je i knjige za djecu, a publicista Igor Mandić je 1983. godine o njemu objavio knjigu "Arsen".

Za svoj rad Dedić je dobio brojne nagrade, od kojih su posebno cijenjene italijanske Premio Tenzo i Žak Brel za doprinos autorskoj pjesmi u Evropi.

Njegova prva supruga bila je Vesna Matoš, a s Gabi Novak u braku je od 1973. godine. Iz braka sa Vesnom ima kćer Sandru, dok sa Gabi ima sina Matiju.

Vreme i mjesto sahrane Arsena Dedića biće naknadno objavljeni.

"Google mu nije bio ravan"

Vijest o smrti Arsena Dedića pogodila je ne samo njegovu porodicu, prijatelje, fanove već i njegove kolege.

Massimo Savić na svom je Facebook profilu izrazio tugu zbog smrti legendarnog muzičara.

"Tuga pregolema, umro je Maestro", napisao je pjevač uz spot njegovog dueta s Dedićem "Za jednom kapi čistoga života".

Od Dedića se pozdravila i Nina Badrić.

"Jednom sam imala tu privilegiju da pjevam Arsenovu pjesmu. Zvala se to "Večer posvećena Arsenu u Opatiji". Tada je njegova dijagnoza bila poprilično loša. No uspio je tada da izbori još jednu svoju bitku. Pamtim ga kao velikana, legendu, jednog od najvećih pjesnika sa ovih prostora, čovjeka koji je volio moju najdražu Gabi i tatu od genijalnog Matije", napisala je pjevačica i priložila svoju obradu Arsenove 'Otkako te ne volim'.

Toni Cetinski Arsena će pamtiti kao "hodajuću instituciju i enciklopediju".

'Mislim da je imao toliko poučnih riječi i rečenica da mu ni Google nije bio ravan. Cinik sa posebnim smislom za humor. Privilegija je bilo svako druženje sa gospodinom Arsenom kao i što je privilegija bila od njega učiti i upijati svaku izgovorenu rečenicu. Iskreno saučešće porodici i prijateljima gospodina Arsena", napisao je Cetinski na Facebooku.

Od Dedića su se putem društvenih mreža oprostili i Zdravko Čolić, Jelena Rozga, kao i Petar Grašo koji je na Facebook profilu poručio da je "Arsen samo otišao i vratio se 'Onom koji nam ga je posudio'.

'Sretan put Arsene ,sretan sam da sam živio u tvom vremenu..', dodao je Grašo I priložio svoj duet sa Dedićem.

Bonus video: