Pistorijus u petak iz zatvora ide u kućni pritvor

3 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.08.2015. 10:22h

Oskar Pistorijus, koji je u zatvoru proveo deset mjeseci od pet godina, na koliko je osuđen zbog ubistva 2013. godine, u petak treba da izađe na slobodu, ali sa električnom narukvicom.

Dvadesetdevetogodišnji južnoafrički paraolimpijac ubio je u februaru 2013. svoju djevojku Rivu Stenkemp, za šta je osuđen na pet godina za ubistvo iz nehata, jer tužoci nisu uspjeli da dokažu da se radilo o umišljaju.

Puštanje Pistorijusa na slobodu poslije svega deset mjeseci predvođeno je Krivičnim zakonikom Južne Afrike, u kojem stoji da zatvorenici koji nisu proglašeni opasnima mogu da odsluže šestinu kazne iz rešetaka.

Ostatak kazne, Pistorijus će morati da provede pod nadzorom, što je forma kućnog pritvora,

Kako prenosi agencija Rojters, Pistorijus će najvjerovatnije ostatak kazne provesti u superluksuznoj kući svog ujaka Arnolda - smeštenoj u bogatom predgrađu Pretorije, sa desetak spavaćih soba, privatnom teretanom i bazenom.

Kako se navodi, Pistorijusu će navjerovatnije biti omogućeno da napušta kuću zbog posla. obavljanja društveno korisnog rada i odlaska u porodične posjete.

Roditelji ubijene Stenkemp ranije su rekli da kazna od deset mjeseci zatvora za nekoga ko je oduzeo ljudski život svakako nije dovoljna i da se time šalje loša poruka društvu.

Međutim, njegov kućni pritvor možda će biti kratkog daha, ukoliko u novembru sud odluči da na žalbu tužilaštva preinači presudu Pistorijusu na ubistvo sa predumišljajem, čime bi mu se izrekla kazna od najmanje 15 godina zatvora.

Bonus video: