Marković: Rezultate i odgovornost za rasvjetljavanje krivičnih djela tražite u tužilaštvu

Marković je kazao da Vlada na čijem je čelu neće dozvoliti da nijedan slučaj napada na novinare bude arhiviran bez konkretnog policijskog tužilačkog i sudskog razrješenja
159 pregleda 10 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.10.2018. 17:53h

Rezultate i odgovornost za rasvjetljavanje krivičnih djela ne treba tražiti samo na jednoj adresi – kod predsjednika Vlade. Sva ovlašćenja i odgovornosti data su Državnom tužilaštvu, rekao je premijer Duško Marković.

On je to kazao odgovarajući na pitanje poslanika Gorana Danilovića o novim činjenicama i saznanjima u slučaju ubistva vlasnika i glavnog i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića i dokle je stigla istraga vezano za pokušaj ubistva novinarke "Vijesti" Olivere Lakić.

"Kompletni spisi predmeta predati su službenicima FBI i Ministarstva pravde SAD na uvid i analizu i pružanje međunarodne policijske podrške. Dosadašnji operativni podaci ukazuju na dalji pravac istrage u ovom slučaju radi otkrivanja izvršilaca i nalogodavaca. Ako neko u ovom stadiumu može da saopštava više detalja o prikupljenim dokazima to je isključivo nadležno tužilaštvo, a nikako premijer", rekao je komentarišući istragu napada na Lakić.

Marković je dodao da Vlada polaže račune za svoj rad, ali da ne želi da preuzima odgovornost "i za druge".

"Mijenjaću starješine i rukovodioce u službama bezbjednosti sve dok ne dođemo do sposobnih da se uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom. Rezultati se vide. Pozovite čelne ljude državnog tužilaštva da i oni kao predsjednik Vlade polože račune za svoj rad. Da ih pitate što ste pitali i mene. Ako to treba uradite svakog mjeseca jer su oni prava adresa za odgovor", rekao je premijer.

Dodao je da Vlada na čijem je čelu neće dozvoliti da nijedan slučaj napada na novinare bude arhiviran bez konkretnog policijskog tužilačkog i sudskog razrješenja.

"Koliko će ti procesi trajati i da li možemo na njih uticati najbolje ste mogli da se uvjerite svojevremeno kao ministar unutrašnjih poslova nadležan i za ova pitanja. Odlično znate poziciju izvršne vlasti u podjeli nadležnosti".

Kazao je i daje slučaj ubistva Jovanovića dobio određeno sudsko razrješenje.

"Jedno lice je procesuirano i osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina. Da li očekujemo više od toga, svakako. I dalje se u policiji preduzimaju radnje u cilju pribavljanja saznanja identifikacije i pronalaska ostalih izvršilaca i mogućih nalogodavaca navedenog krivičnog djela", rekao je Marković.

On je kazao da treba staviti tačku na "fingiranu netrpeljivost Vlade i pojedinih medija".

"Svakoga ko otvoreno piše o problemima u crnogorskom društvu, doživljavamo kao partnera na zadatku da državu učinimo boljom", rekao je on.

Bonus video: