Stefanovski i Tadić otvorili jubilarni Guitar Art Summer Fest

Stefanovski i Tadić najavili su snimanje novog, četvrtog albuma koji bi voljeli da snime u ambijetalnom prostoru, crkve, katedrale, u prostorima u kojima se dobija neponovljiv zvuk
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2015. 13:50h

Koncertom Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića sinoć je na Kanli kula otvoren jubilarni 10. Guitar Art Summer Fest (GASF) – Međunarodni ljetni festival klasične gitare.

Majstori gitare i promoteri balkanske muzike na svjetskim meridijanima, nastupili su i na prvom GASFu ocijenivši da je to bio jedan od njihovih najboljih koncerata u zajedničkoj karijeri dugoj 20 godina. Ta inspirativna energija, harmoničnost i meditativnosti, ali i "prženje" kako je to formulisao Stefanovski ponovo su oduševili publiku.

"Ova kula je čarobna, publika fantastična, tišina koja ustupa prostor muzici nevjerovatna. Bio je to težak zadatak, ali dostigli smo onu nevjerovatnu energiju i sklad od prije deset godina", rekao je Stefanovski nakon koncerta ocjenivši da bi u najvećem bokeljskom gradu bez problema mogli da snime Herceg Novi live.

Stefanovski i Tadić najavili su snimanje novog, četvrtog albuma koji bi voljeli da snime u ambijetalnom prostoru, crkve, katedrale, u prostorima u kojima se dobija neponovljiv zvuk. Do sada su izdali četiri zajednička albuma: Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade i Live in Zagreb.

Stefanovski je kazao da ga za Herceg Novi vežu lijepe uspomene iz vremena kada je sa grupom Leb i sol, nekoliko mjeseci spremao nove pjesme, a domaćin im bio Dragoljub Đuričić.

Nastup braće Teofilović, koji njeguju tradiciju balkanske mizike, koji su koncert na Kanli kuli počeli nakon Stefanvoskog i Tadića, prekinuo je pljusak i grmljavinja i on će ponovo biti organizovan večeras.

U ponedjeljak veče na Kanli kuli će nastupiti Amira Medunjanin sa gitaristima Ante Gelo, Boško Jović i Zvonimir Šestak (dupli bas). U slučaju kiše dupli koncert biće održan u Dvorani Park.

I ove, kao i prethodnih godina u okviru festivala (Guitar Art Visua) u galeriji Sue Ryder postavljena je izložba "Novi objektiv" Anđele Petrovski, a na minule godine GASF-a podsjeća izložba "Devet godina devet panoa" autora Želimira Gvojića – El Gvojosa.

U Starom gradu na putu koji vodi do mjesta gdje se održavaju koncerti otvorena je i izložba "Konektujemo umjetnost" - postavka troje hercegnovskih umjetnika Vanje Berberović, Vanje Vikalo i Nikole Ćurčina.

Bulatović i Nikčević na zatvaranju

Na zatvaranju GASF-a 20. avgusta nastupiće gitaristi Srđan Bulatović i Darko Nikčević kojima će se pridružiti najbolji perkusionista regiona Novljanin Dragoljub Đuričić, zatim Vili Ferdinandi, Boris Nikčević i Slaven Turusković.

Bulatović je na konferenciji za novinare, kazao da će to biti prilika za promociju novog kompakt diska "Ritmiko", koji je objavljen prije nekoliko meseci ali i za podsjećanje na prethodne autorske albume koje je uradio sa Darkom Nikčevićem – "Dodir Crne Gore" i "Sinergija".

Galerija

Bonus video: