Bijenale: Buhelova “Džamija” narušava bezbjednost

Buhelova “Džamija” zatvorena je krajem maja, uz obrazloženje gradskih vlasti Venecije da je njenim otvaranjem prekršena zdravstvena i bezbjednosna regulativa. IAC je u žalbi tražio 360.000 eura na ime odštete zbog zatvaranja “Džamije” i dodatne štete koja nije precizirana
0 komentar(a)
Buhel, Bijenale
Buhel, Bijenale
Ažurirano: 15.08.2015. 12:31h

Venecijanski sud odbio je da ubrza proces rješavanja po žalbi Islandskog centra za umjetnost (IAC) radi eventualnog ponovnog otvaranja Paviljona Islanda na 56. Bijenalu u Veneciji, koji je umjetnik Kristof Buhel osmislio u bivšoj katoličkoj crkvi u vidu instalacije koja je imala funkciju džamije.

Buhelova “Džamija” zatvorena je krajem maja, uz obrazloženje gradskih vlasti Venecije da je njenim otvaranjem prekršena zdravstvena i bezbjednosna regulativa. IAC je u žalbi tražio 360.000 eura na ime odštete zbog zatvaranja “Džamije” i dodatne štete koja nije precizirana.

Pravni zastupnik IAC-a, advokat IAC-a Marko Ferero, koji je zastupao i lokalne muslimane u nekoliko prilika, podnio je žalbu krajem jula. Sud u Veneciji odbio je da ubrza cio proces u vezi sa islandskim projektom koji je izazvao kontroverzne reakcije, a zatvoren je samo dvije nedjelje nakon otvaranja 56. Bijenala.

S obzirom da standardna procedura rješavanja po žalbi traje po nekoliko mjeseci, IAC je konstatovao da je jasno da venecijanski sud neće odlučiti do zatvaranja 56. Bijenala u novembru. “Naša žalba se stoga može odnositi samo na pitanje moguće kompenzacije štete u vezi sa zatvaranjem paviljona, od čega nema koristi za postizanje našeg primarnog cilja, a to je ponovno otvaranje projekta džamije tokom ostatka Bijenala”, naveo je IAC.

IAC je najavio i da će potražiti “moguće alternativne načine” da oživi projekat džamije, što predstavnici venecijanskih vlasti nisu komentarisali.

Buhel je realizovao projekat “Džamija” u saradnji sa islamskim zajednicama Venecije i Islanda.

Bonus video: