Ne smije se stati samo na Budvi

Opozicioni poslanici uvjereni su da je Specijalno tužilaštvo konačno počelo da hapsi one koji su oštetili državni budžet
91 pregleda 39 komentar(a)
Jaz Madona koncert, Foto: Arhiva Vijesti
Jaz Madona koncert, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.08.2015. 13:20h

Predstavnici opozicionih partija uvjereni su da je Specijalno državno tužilaštvo konačno počelo da hapsi one za koje postoje dokazi da su oštetili državni budžet.

Jedino funkcioner Demosa Goran Danilović smatra da je otvaranje istrage protiv Budvana za višemilionske štetne poslove “igra” premijera Mila Đukanovića zbog očekivane pozivnice za NATO.

DPS juče nije bio spreman da odgovori na pitanje da li je ovo konačno počela da funkcioniše pravna država ili je završni udarac lidera DPS-a Mila Đukanovića na Svetozara Marovića, navodeći da se šef budvanskog odbora već izjasnio prije dva dana povodom hapšenja. Srđa Popović je tada rekao “Vijestima” da očekuje da će uhapšeni dokazati nevinost.

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić, međutim, ima drugačije tumačenje.

“Ako su ova hapšenja poruka da se korupcija i organizovani kriminal ne isplate, onda se napori tužilaštva moraju pozdraviti. Ali mora se poštovati i prezumpcija nevinosti do pravosnažne odluke”, rekla je Azra Jasavić ”Vijestima”.

Ona podsjeća na ugled koji uživaju VDT Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milorad Katnić u pravničkim krugovima, navodeći da oni “ne bi pristali da vode politički rat u bilo čije ime, pa makar u Đukanovićevo”.

“Vjerujem da su oni spremni da rade na osnovu dokaza i sa pres konferencije su uputili jasnu poruku svima onima koji su činili nezakonitosti. Ostaje da se vidi kako će se ponašati sudovi”, rekla je Jasavićeva.

Poslanica SNP-a Danka Marković ocijenila je da ne može biti iznenađenje što je specijalno tužilaštvo konačno počelo da radi svoj posao.

"Budvanski sindrom odavno postoji i u drugim opštinama, policija i tužilaštvo treba da rade svoj posao a ne da građani i MANS podnose prijave”, rekla je ona "Vijestima".

Marković, takođe, poziva na poštovanje nevinosti uhapšenih, izražavajući nadu da to neće biti prvi a ni posljednji slučaj da se provjeravaju sumnjivi poslovi.

Poslanik Demosa Goran Danilović je ocijenio da "Đukanović 'igra' kao da je sve u njegovim rukama i zavisi od njegove akcije".

"On hapsi grupu određenu za hapšenja kada god se sa Zapada čuje poklič o vladavini prava! Vodi istrage, predlaže zakone, bira tužioce, nudi optužene, sudi, obara presude, pa opet ispočetka. Dakle, radi se! Naporno! Sistemski, sistemski površno! I, nažalost, kod nekih još ima prođu. Na sreću ima i onih, i to sve više, koji shvataju da se radi o politici prevare", objavio je on na Fejsbuku.

Potpredsjednik Demokrata i odbornik u budvanskom parlamentu Mijomir Pejović smatra da je uoči poziva za NATO "bilo potrebno baciti prašinu u oči" borbom protiv kriminala.

"Opredijelili su se ponovo za Budvu jer u DPS-u Budva postoje politički beskičmenjaci koji, strahujući šta sve može da se procesuira, nemaju hrabrosti i dignitet da upru prst u druge gradove gde je DPS na vlasti i gdje se dešavaju kriminalni poslovi. Treba razmisliti kako je Budva postala najzaduženiji grad, kako su neke usluge plaćane tri puta skuplje, a fakture naduvane”, kaže Pejović.

On tvrdi da kao odbornik nije imao pristup dokumentima u vezi sa gradnjom bine na Jazu, ali da mu je sve bilo jasno kada su, kako kaže, u decembru 2008. dobili plan investiranja za 2009. u kome se predviđa izgradnja platoa.

”Tada su već na njemu bili održani koncerti Madone i 'Rolingstonsa'”, dodaje Pejović, navodeći da je on među prvima, tada još u SNP-u, otvorio to pitanje.

Ni Marovići, a ni ostali funkcioneri DPS-a i SDP-a ne mogu da se bogate na štetu građana

"S obzirom na informacije o 3,8 miliona eura porodice Marović, velikom broju kontroverzi i infromacija o sumnjivim poslovima, ne može Budva biti država u državi. Sve nedoumice se moraju otkloniti. Takođe, očekujemo da će se imovina stečena na nezakonit način provjeriti i u drugim opštinama i vratiti građanima od kojih je oteta. Jer ni Marovići, a ni ostali funkcioneri DPS-a I SDP-a ne mogu da se bogate na štetu građana Crne Gore", smatra poslanica Azra Jasavić.

Bonus video: