Medojević: Sukob DPS klanova ugrožava stabilnost države

Funkcioner Demokratskog fronta ističe da svako zaustavljanje na pola puta, i nastavak dosadašnje tragikomične prakse višegodišnjih "sudanija, presuda, poništenja, hapšenja, oslobađanja, više ne može da zadovolji ni domaću ni međunarodnu javnost"
18 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2015. 10:41h

Politčko-pravosudni vodvilj oko hapšenja visokih funkcionera DPS u Budvi zbog pljačkanja opštinskog bužeta kroz korupcionaške šeme koje su godinama izgrađivane od strane ovog režima po svim linijama vlasti, jasno pokazuju da je korupcija postala modus operandi funkcionisanja bolesnog političkog i ekonomskog sistema u Crnoj Gori, kazao je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Medojević je rekao da su sticaj okolnosti i snažna politička i finansijska podrša Rusije projektu crnogorske nezavisnosti i priliv milijardi eura na crnogorsko primorje 2007. i 2008. godine razorili i one mininalne mjere opreza koje su funkcioneri DPS do tada, koliko toliko, imali, trudeći se da ispoštuju formalne procedure i zakone.

"Čelnici režima jednostavno ne mogu da se nose sa milijardama opljačkanog novca od ove države i drsko gaze i zakone i sva pravila, čvrsto vjerujući da je bratstvo u zajedničkom grijehu u zločinačkom poduhvatu i pripadanje vladajućoj sekti, dovoljna garancija njihove nekažnjivosti i mirnog uživanja u opljačkanom blagu. Pritisak mlijardi 2007. i 2008. godine je bio prevelik , paznja je slabila i gubio se kontakt sa realnošću. Sklapali su se ugovori , donoslile odluke bez odobrenja nadležnih organa vlasti, uzimali krediti, davale garancije, odobravale zgrade nenormalnih gabarita za primorje, prodavala zemlja, ugovarale investicije, sve sa dobro poznatim simptomom gubitka osjećaja za rizik kod kockara zavisnika koga je krenulo, a nije znao kada da stane", kazao je Medojević.

On kaže da je odluka Đukanovića da odstrani "veoma uticajni, bogati i moćni dio sekte", možda rezultat procjene da će im otkdanje najmanje opasnog i najmanje moćnog dijela korupcionaške hobotnice koja vlada Crnom Gorom, popraviti međunarodnu poziciju preveranata i nepouzdanih partnera, kojima niko ne vjeruje do kraja.

"Mozda je Đukanovic procjenio da je budvanski klan suviše moćan i da predstavlja neprijatnu konkurenciju u pokušaju preuzimanja preostalih slobodnih plaža i lokaliteta na primorju, koje je do sada bilo nemoguće bez ugradnje budvanskog klana. Možda je Đukanović, nezadovoljan kako se budvasnki klan suprotstavio njegovom privatnom projektu otimanje privatne imovine u Buljarici i izgradnji novih 40.000 stanova , koji bi se pokrio sa čuvenim arapskim investitorima , iza kojih stoji novac vrha režima", kazao je Medojević.

Medojević je rekao da je sistem zasnovan na korupciji, blokadi institucija pravne države i nekažnjivosti visokih funkcionera DPS-a u Vladi i lokalnim samoupravama, počeo da se raspada.

"Neki klanovi su postali suviše moćni i postali su smetnja jedni drugima. Prirodno i očekivano, i već više puta viđeno u istoriji ovakvih sistema, dolazi do međusobnih sukoba oko raspodjele preostalog plijena. Svaki od nekoliko klanova unutara DPS sekte već ima ogromni novac, svoje ljude u ANB i policiji, svoje ljude u tužilašstvu, svoje sudije, svoje novinare i medije, svoje NVO i svoje tzv. nezavisne intelektualce koji po potrebi i za novac djeluju javno i tajnio, čuvajući interese svojih šefova", poručio je Medojević, koji je dodao da oligarhijski tip kapitalizma, neminovno razara politički sistem i da se izbori dobijaju krađom, korupcijom i finasiranjem DPS kao "političkog krila ove hobotnice."

"Na pokradenim izborima bira se Vlada koja će štiti interese klanova. Nelegitimno izabrana Vlada i većina u Parlamentu bira podobne kadrove za kontrolu sudstva i tužilastva i godinama se kroz više pokradenih izbornih ciklusa plete veoma kompleksna mreža uticaja koja se zasniva na krupciji, lojalnosti i zakonu ćutanja. Šef sekte je obavezan da obezbjeđuje čvrstu disciplinu unutar sekte, ali i da štiti svakog člana sekte koji poštuje pravila. Prvo odbcaivanje lojalnih i poslušnih dovodi do trubulencija i ugrožava cijelu pirmaidu. Ako se odbacuje neko iz najužeg kruga oko šefa sekte, kao što je Svetozar Marović, piramidalna struktura moći ulazi u fazi raspada. Javnost željna pravde i krivaca za pljačku države i siromašenje gradjana i držacve, odmah stvara snažni pritisak i očekivanja javnosti postaju dodatni destruktivni mehanizam koji razara sektu. Ako šef sekte ide do kraja u odbacivanju Marovića, sektom se širi panika i to od vrha do dna, ko je sledeći. Svi su svjesni da su pokrali ogromne pare kroz nezakonite poslove i korupciju. Svaki član sekte može biti sledeći. Neizvjesnost, nesigurnost i strah od zatvora medju članovima sekte postaje realan i svi vide da se sistem raspada, da ih Šef ne štiti i svako pravi svoju strategiju opstanka. Kao Kuljača. Dugogodišnji važan član Budvanskog klana, čiji je poptis na svim kompromitujućim dokumentima koji su sada dokazi u optužnicama, odlućio je da izda sektu. Jer je sekta izdala njega više puta. nema više ljudi od časti. Svako spasava svoju kožu. Milo se ne javlja na telefon. On je često na putu kada su neka hapšenja po DPS" kazao je Medojević.

Funkcioner Demokratskog fronta ističe da svako zaustavljanje na pola puta, i nastavak dosadašnje tragikomične prakse višegodišnjih "sudanija, presuda, poništenja, hapšenja, oslobađanja, više ne može da zadovolji ni domaću ni međunarodnu javnost. "

"Sistem se raspada. Moćni i zaraženi klanovi neće dugo sjediti skrštenih ruku i međusobno se optuživati preko medija koje kontrolišu i preko nižih policijskih sluzbenika, tužilaca i sudija. Preći će na tradicionalne mafijaške metode", kaže Medojević, koji napominje da je zemlja u dubokoj političkoj, ekonomskoj, bezbjednosnoj i institucionalnoj krizi.

"Ključne poluge pravne države su korumpirane ili su blokirane od strane moćnih klanova koji ih drže na platnim spiskovima. Zato je formiranje Prelazne Vlade stabilizirajući i amortizujući faktor koji može spriječiti ozbiljnu destabilizaciju zemlje i omogućiti mirnu demokratsku tranziciju na prvim i fer izborima . Zato DF poziva građane da postanu direktni akteri i sačuvaju temeljne vriejdnosti demokratije, slobode, mira i bezbjednosti građana i države i da svojim masovnim učestvovanjem na protestima 27.09. podignu svoj glas protiv korupcije, mafije, pljačkaške privatizacije, siromaštva , bijede, nepravde i neizvjesnosti za njihove porodice i buduće generacije", zaključio je Medojević.

Bonus video: