SAVIĆ PISAO IVICI STANKOVIĆU

Kum Rajka Kuljače neće u saradnike

Savić je Stankoviću pisao prije desetak dana, nakon što su “Vijesti” objavile izvještaj sudskih vještaka o milionskoj šteti nastaloj izgradnjom platoa na Jazu
179 pregleda 76 komentar(a)
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Branislav Gugi Savić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.08.2015. 06:38h

Biznismen Branislav-Gugi  Savić, vlasnik kompanije “Gugi commerc”, tražio je da vrhovnom  državnom tužiocu Ivici Stankoviću, oči u oči, objasni da  u poslovima izgradnje  platoa na Jazu njegova firma “nije počinila nijednu nezakonitost”. 

Savić je Stankoviću pisao prije desetak dana, nakon što su “Vijesti” objavile izvještaj sudskih vještaka o milionskoj šteti nastaloj izgradnjom  platoa na Jazu.

U izvještaju Milenka Popovića i Marka Radovića, u koji su “Nedjeljne Vijesti” imale uvid, navodi  se da je realna vrijednost izvedenih radova na gradnji platoa na Jazu 2.105.770 eura, što je čak za 4,6 miliona eura manje, nego što je to procijenila opštinska Komisija.

Izgradnjom tog  platoa  budžet Opštine Budva  oštećen za 2,1 miliona eura, a  Savićeva firma označena je u izvještaju kao saučesnik u tom poslu. 

Zbog tog, i posla oko izgradnje poslovnog centra TQ Plaza, u Budvi je u četvrtak ujutro uhapšeno 13 lokalnih funkcionera.  

Savić koji je kum bivšeg predsjednika Opštine Budva Rajka Kuljače, kazao je juče  “Vijestima”  da ga tužilaštvo ne traži, i da protiv njega nije pokrenut krivični postupak  zbog izgradnje platoa na Jazu.  

On je odbacio spekulacije da je protiv bilo koga od zaposlenih u “Gugi komercu” pokrenut krivični postupak u vezi sa tom  istragom.

"Firma 'Gugi commerce' je još prije dvije godine predala policiji i tužilaštvu  kompletnu dokumentaciju vezanu za izgradnju infrastrukturnih objekata u zaleđu plaže Jaz. Ako treba bilo što dodatno, na raspolaganju smo im”, kazao je Savić.

Dodao je da ih niko iz Specijalnog tužilaštva nije kontaktirao, i da niko iz njegovog preduzeća nije privođen. 

"Ne osjećam se krivim , ni ugroženim, niti se bilo gdje krijem. Ne vidim bilo kakvog osnova da se bilo ko krivično goni iz naše firme. 'Gugi commerc je bio izvođač radova. Ugovorom sa Opštinom bili su jasno definisani uslovi, koje smo u potpunosti ispoštovali”, tvrdi  Savić. 

On je odbacio spekulacije da se  ponudio Specijalnom tužilaštvu da bude svjedok saradnik. Tu ulogu juče je prihvatio Savićev kum, koji se nagodio sa Specijalnim tužilaštvom. 

Ipak, Savićevo svjedočenje, moglo bi biti više nego neprijatno za bivše i sadašnje budvanske čelnike, jer je “Gugi commerce”  bio izvođač radova u brojnim  pojektima koji su u Budvi urađeni  proteklih deceniju, a zbog kojih su  pokrenute istrage ili izviđaji tužilaštva zbog milionske pronevjere.

Inače, Savić i dalje vodi postupak koji je pred beogradskim sudom pokrenuo protiv Kuljače zbog prevare.

Između njih dvojice  su zahladnili  odnosi jer  Savić pred beogradskim sudom  od Kuljače traži da mu vrati milionsku pozajmicu. On je više puta javno tvrdio da je kumu pozajmio 1,2 miliona eura, a  kao dokaz donio je i isplatnicu Inteza banke.

Iako su sada “na suprotnim stranama” u vrijeme dok je  Kuljača upravljao metropolom turizma, i upravo u jeku građevinske ekspanzije, Savić, odnosno njegova firma  “Gugi komerc” doživjela je vrtoglavi uspon.

Oni su tada preuzeli  izvođenje radova na brojnim kapitalnim opštinskim investicijama. 

Njegova kompanija učestvovala je u nekoliko spornih projekata, koji su predmet Specijalnog tužilaštva. Njegova  mehanizacija bila je angažovana i na gradnji puta ka selu Krapini, zbog koje se vodi postupak predkotorskim sudom. 

Savić tvrdi da su vještaci pristrasni

Branislav Savić je juče kritikovao nalaz sudskih  vještaka, tvrdeći da “nijednog trenutka ne sumnja  u  izvještaj koji je napravila opštinska komisjia, koja je procjenjivala vrijednost radova platoa na Jazu”.

“Ali sumnjam u procjenu sudskih vještaka, a naročito ekonomske struke Milenka Popovića, koji je očigledno promašio temu vještačenja. Tako da neće biti problem uvidjeti njegovu pristrasnost i grešku koju je napravio”, kazao je Savić. 

Vještaci su ocijenili da je komisija vrijednost radova   izvršila  dvije godine nakon izgradnje platoa.

Preporučujemo za Vas