Prizivanje svjetske pjesničke tradicije

Knjiga je objavljena u izdanju Ratkovićevih večeri poezije
0 komentar(a)
Borislav Jovanović (novina)
Borislav Jovanović (novina)
Ažurirano: 14.08.2015. 15:22h

Knjiga “Vidimo se u poeziji”, pisca, književnog kritičara i novinara Borislava Jovanovića, objavljena je nedavno u izdanju Ratkovićevih večeri poezije, Bijelo Polje. Zbirku “Vidimo se u poeziji”, koja se sastoji iz nekoliko cjelina, otvara istoimena poema u kojoj se “pjesnički subjekt obraća Poeziji u dugom monologu aktiviranjem pjesničkog diskursa, posebno kako je on artikulisan modernističkim klasicizmom”.

“Ovdje možemo istaći jedan važan aspekt aktivnosti Borislava Jovanovića, koji nazivam politikom poezije. Pod ovim terminom podrazumijevam njegovo nastojanje da kako na nivou poetike i kritike tako i u sopstvenoj pjeničkoj praksi crnogorsku poeziju umetne/postavi u savremenost insistirajući na uspostavljanju dominacije modernističke nasuprot epskoj paradigmi”, zapisala je recenzentkinja knjige dr Dubravka Đurić.

Ona ističe da je ipak, odnos prema epskoj tradiciji složen u “gustom poetskom tkanju” Jovanovića.

“Veza sa epskom tradicijom je suptilna i nenametljiva, ali ipak postoji u odnosu na njenu polaznu kosmičku verziju u Njegoševom opusu. Reference koje upućuju na nju kao da imaju funkciju da pokažu kako jedna savremena nacionalna poezija pozno ulazi u sistem svjetske književnopsti, o čemu je i sam Borislav Jovanović tako suptilno pisao”, zapisuje Đurić.

Zbirku nastavljaju ciklusi “Autobiografija jedne mumije” i “Noć literature”, u kojima, izmđu ostalog, pjesnik odaje počast ženskom modernističkom pjesničkom stvaralaštvu.

“Gotovo sve pjesme implicitno ili eksplicitno su izvedene kao dijalog sa pjesničkom tradicijom. U njima se artikulišu različiti likovi i glasovi svjetske književnosti i umjetnosti”, zapisala je Đurić.

Bonus video: