Tradicijom pravdamo pucanje na svadbama i veseljima

Stručnjaci tvrde da nam u rješavanju ovog problema nedostaje dobro osmišljena strategija
711 pregleda 20 komentar(a)
pucanje, pištolj, Foto: Shutterstock
pucanje, pištolj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2015. 17:57h

Pucnji na veseljima – svadbama, proslavama rođenja djece, i ostalih praznika i dalje se mogu čuti u gotovo svim krajevima Crne Gore. Uprkos činjenici da šenlučenje ponekad pođe naopako i završi ranjavanjem ili čak pogibijom, Crnogorci ne odustaju od ovog rizičnog i opasnog običaja. Tako je nedavno bilo i u Baru, kada je na jednoj svadbi ranjen fotograf.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova smatraju da se problem može prevazići jedino promjenom svijesti građana, ali dok se to ne desi ponavljaju da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku sudova.

Stručnjaci apeluju da bi nadležne službe konačno trebalo da naprave dobro osmišljenu strategiju, kako bi se stalo na put slavlju uz pucnje.

Tradicija i krivična djela

„Upotreba vatrenog oružja na svadbama i drugim veseljima je dio običaja i tradicije u Crnoj Gori, ali je takođe nešto što treba ostaviti da bude samo dio istorije, a ne sadašnjice“, smatra Mirjana Bošković iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Da je šenlučenje itekako dio sadašnjice podsjetili smo se prije par dana kada jedan ovakav metak pogodio u grudi fotografa iz Bara Semira Karastanovića, dok je u naručju držao 4-godišnju ćerku.

Stručnjaci tvrde da nam u rješavanju ovog problema nedostaje dobro osmišljena strategija, a kao jedan od važnijih uzroka šenlučenja, navode i široku dostupnost oružja.

„Još uvijek je veliki broj komada vatrenog oružja u posjedu građana od čega najviše zabrinjava to što je u nelegalnom posjedu, što nam donosi nevolje i vrlo često prerasta u tragediju“, kazao je za TV Vijesti Velimir Rakočević, kriminolog.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova smatraju da blaga kaznena politika sudova u slučajevima šenlučenja ne pomaže na putu iskorjenjivanja tog običaja.

„Analizom dostavljenih podataka Vlada je zaključila da je evidentan trend rasta izricanja uslovnih osuda, a smanjenje broja presuda kojima je izrečena kazna zatvora, kao što je evidentno da je i ukupan broj osuđujućih presuda u 2014. manji u odnosu na 2013.“, kaže Bošković

Iako prema Krivičnom zakoniku imaju mogućnost da izvršioce kazne i do čak 8 godina zatvora, sudovi uglavnom kažnajavju uslovno. Rakočević smatra da sudije biraju lakši način.

„Ako se ne žali ni tužilac ni odbrana i otprilike i sudovi oće da presuda bude potvrđena. A najjednostavniji metod je da se niko ne žali, mislim da se i tu traži neki kompromis da svi budu zadovoljni a da pravda ne bude do kraja zadovoljena", kazao je Rakočević.

Kaznena politika se mora pooštriti, tvrdi Rakočević. Pored toga, rješenje vidi u razaranju ilegalnog tržišta oružja i preventivnim akcijama policije.

„U smislu energičnijih akcija, pretresanja, oduzimanja, češćih racija i tome slično kako bi se svako lice koje posjeduje pogotovo nelegalno oružje kako bi imalo svijest o tome da može biti pretreseno, oružje oduzeto i ono da završi u zatvoru.“

I dok su rijetki oni koji zbog šenlučenja završe iza rešetaka, kult oružja i svijest da je slaviti jednako pucati, ali ne od radosti već iz pištolja ili puške nastavlja da živi u Crnoj Gori. Na to nas s vremana na vrijeme upozori poneki zalutali metak, a ponekad i snimci koje s ponosom objave osobe koje ne plaše Zakona.

Bonus video: