Barski ljetopis: Večeras promocija romana "Masalai" Ognjena Spahića

Ognjen Spahić rođen je u Podgorici 1977. Objavio je knjige kratkih priča: Sve to (Plima, Ulcinj, 2001), Zimska potraga (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2007) i Puna glava radosti (Nova knjiga, Podgorica, 2014.)
0 komentar(a)
Ognje Spahić Masalai
Ognje Spahić Masalai
Ažurirano: 14.08.2015. 12:03h

Promocija romana Ognjena Spahića "Masalai", koji je objavljen u izdanju Izdavačke kuće "Nova knjiga”, biće održana večeras na platou ispred Dvorca kralja Nikole u Baru u 21 sat, u okviru Barskog ljetopisa. Razgovor sa poznatim piscem vodiće urednica u Izdavačkoj kući "Nova knjiga” Jelena Krsmanović.

Ognjen Spahić rođen je u Podgorici 1977. Objavio je knjige kratkih priča: Sve to (Plima, Ulcinj, 2001), Zimska potraga (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2007) i Puna glava radosti (Nova knjiga, Podgorica, 2014.).

Za roman Hansenova djeca (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2004) dobio je 2005. godine nagradu Meša Selimović (najbolji roman objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2004. godini).

Roman Hansenova djeca objavljen je na francuskom, mađarskom, arapskom, italijanskom, engleskom, slovenačkom, makedonskom i rumunskom jeziku. Hansenova djeca u Rumuniji su nagrađena priznanjem Ovid Festival Prize. Za knjigu Puna glava radosti Spahić je dobio European Union Prize for Literature za 2014. godinu. Njegove kratke priče prevedene su na brojne svjetske jezike i zastupljene u mnogim antologijama. Živi u Podgorici.

"Što su danas utvare savremenih nomada zarobljenih u malim stanovima sagrađenim u vremenima kada su se stanovi za srednju klasu još i gradili? Jesu li to njihovi roditelji, izgubljene prilike, nenapisane priče i romani, neizgovorene riječi ΄volim te΄, propuštene ljubavi? Ko koga zavodi te zašto i na koji način današnji duhovi obilježavaju i proganjaju čovjeka u urbanoj džungli? To su samo neka od pitanja koja jedan od najboljih pisaca svoje generacije otvara u romanu Masalai. Njegov junak, pisac koji ne može preko usana da prevali riječ ΄volim΄, autor je niza započetih i nikada dovršenih romana, zarobljen u malom gradu, a njegova majka, profesorica geografije u penziji, opsjeda ga koliko i on nju. Masalai je roman o pisanju i piscu koji to zapravo i nije, roman koji bolno pokazuje svu nemogućnost savremenog čovjeka zatočenog u tranzicijskoj močvari da se odmakne od stanja svijesti kolektiva, kojega duhovi proganjaju gdje god da se nađe i koji je jednako ranjiv, naivan i opterećen strahovima kao i plemenski čovjek u džungli.” (S. Serdarević)

Bonus video: