KATNIĆ NE ISKLJUČUJE ISTRAGU PROTIV MAROVIĆA

Pravda je krenula i svako ko treba neka pripremi odbranu

Marovićev nekadašnji dugogodišnji politički uticaj drugog čovjeka u državi i neprikosnovenog neformalnog šefa Budve, blijedi već nekoliko godina - po nekima zato što sam tako hoće, po drugima zato što tako hoće njegov “prijatelj” i neprikosnoveni šef DPS-a, Milo Đukanović
118 pregleda 92 komentar(a)
Svetozar Marović, Milo Đukanović, Foto: Vijesti online
Svetozar Marović, Milo Đukanović, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 14.08.2015. 05:36h

Predsjednik još neformiranog Političkog savjeta DPS-a Svetozar Marović oćutao je juče hapšenje kćerke Milene Marović-Bogdanović i drugo hapšenje brata Dragana Marovića.

Ni prije mjesec dana, kada je njegov brat saopštio da napušta DPS jer su ga Vlada i partija prvim hapšenjem “žrtvovali” zbog EU a sad hoće da to ponove zbog NATO, on nije želio o tome da govori.

Marovićev nekadašnji dugogodišnji politički uticaj drugog čovjeka u državi i neprikosnovenog neformalnog šefa Budve, blijedi već nekoliko godina - po nekima zato što sam tako hoće, po drugima zato što tako hoće njegov “prijatelj” i neprikosnoveni šef DPS-a, Milo Đukanović.

U političkim kuloraima spekulisalo se juče i da ga ova najnovija afera neće mimoići - bio je šef organizacionog odbora za održavanje muzičkih manifestacija na Jazu, zbog čijeg je uređenja, tvrdi tužilac, opština oštećena za preko dva miliona eura.

U svim dosadašnjim istragama afera u kojima se Marovićevo ime pominjalo, on je kasnije bio samo svjedok. Riječ je o aferama “Pancir” i “Satelit” iz vremena dok je bio predsjednik Savjeta ministara SCG, te “Zavala” i “Košljun”, gdje su osumnjičeni njegovi prijatelji iz Budve i brat.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče nije ni potvrdio ni negirao da li je izviđajem za TQ Plazu i Jaz obuhvaćen i Marović.

“Ne mogu vam to kazati. Tužilaštvo se ne bavi imenima nego počiniocima krivičnih djela. Jasno je da svaki počinilac krivičnih djela može očekivati da je pravda krenula prema njemu i da se pripremi za svoju odbranu pred sudom koja će slijediti”, kazao je Katnić, odgovarajući na pitanje “Vijesti” na pres konferenciji.

Na pitanje znači li to da se ne isključuje da je i Marović u tom predmetu, Katnić je kazao: “Ja ništa ne uključujem i ne isključujem”.

Marović je nakon partijskog kongresa napustio poziciju potpredsjednika partije, a njegovi bliski saradnici tvrde da je to uradio “razočaran onim što mu se desilo”.

Navodno, na Marovićev status je posebno uticala afera o navodnom tajnom računu njegove supruge u švajcarskoj HSBC banci sa 3,8 miliona eura, kako tvrde mreža istraživačkih novinara OCCRP i MANS.

Marović je tada poručio da to “ne bi zasluživalo komentare, kada ne bi imao odgovornost prema javnosti imajući u vidu izvor tih informacija...”

“Postoji moja obaveza prema mojoj porodici, mojim prijateljima i mojoj partiji. Sve što nađu u bilo kojoj banci od bilo kojeg člana moje porodice, sve poklanjam mojim neprijateljma, da finansiraju svoje aktivnosti protiv mene i mojih prijatelja”, kazao je on početkom marta ove godine.

Njegovi partijski saborci tvrde da je Marovića deprimiralo višednevno pisanje medija o milionima kojima je navodno raspolagala njegova porodica, pa je tražio da se povuče iz vrha DPS-a.

Nakon više od decenije na mjestu potpredsjednika te partije on u junu 2015. nije ponovo predložen na to mjesto.

Pripala mu je pozicija predsjednika Političkog savjeta, kako bi, tvrde u DPS-u, bio uvažen s obzirom na to da je bivši predsjednik države i potpredsjednik Vlade.

Savjet još nije počeo da radi, a Marović se tako od najvišeg zvaničnika SCG, preko vicepremijera vlade Crne Gore, spustio na poziciju visokog partijskog savjetnika.

Iako se u političkim kuloarima spekulisalo da je to posljedica činjenice da bi afera sa 3,8 miliona dosta kompromitovala partiju, odnosno prema drugim tumačenjima da nije bio dovoljno lojalan predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću, on i dalje ćuti.

Oglasio se u januaru 2011, nakon što je njegov brat Dragan Marović uhapšen u predmetu “Zavala”.

U autorskom tekstu za “Vijesti” on je tada napisao da ćuti, ne zato što se boji, ne zato što ga je strah za svoga brata i prijatelje iz Budve, koji su tada takođe uhapšeni.

“Ćutim, jer vjerujem da su moj brat, i moji sugrađani nevini, kao i svi ljudi dok se ne dokaže krivica, ćutim jer vjerujem u pravdu, nepravde već ima. Ćutim, jer vjerujem da će sudovi suditi po zakonima, a ne slijediti presudu javnog mnjenja. Ćutim, jer vjerujem da tužiti znači profesionalno raditi. Ćutim, jer sam upoznao kao odgovorne ljude one koji danas odlučuju o slobodi moga brata i ostalih. Ćutim, jer zakon mora biti jednak i za jake i slabe, ćutim jer ne želim da krivim nikoga, da se žalim na nikoga”, rekao je tada Marović.

Po zakonu ili ne, čini se da se obruč oko Marovića sužava.

Preporučujemo za Vas