Pravda je krenula i svako ko treba neka pripremi odbranu

Marovićev nekadašnji dugogodišnji politički uticaj drugog čovjeka u državi i neprikosnovenog neformalnog šefa Budve, blijedi već nekoliko godina - po nekima zato što sam tako hoće, po drugima zato što tako hoće njegov “prijatelj” i neprikosnoveni šef DPS-a, Milo Đukanović
129 pregleda 92 komentar(a)
Svetozar Marović, Milo Đukanović, Foto: Vijesti online
Svetozar Marović, Milo Đukanović, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 14.08.2015. 05:36h

Predsjednik još neformiranog Političkog savjeta DPS-a Svetozar Marović oćutao je juče hapšenje kćerke Milene Marović-Bogdanović i drugo hapšenje brata Dragana Marovića.

Ni prije mjesec dana, kada je njegov brat saopštio da napušta DPS jer su ga Vlada i partija prvim hapšenjem “žrtvovali” zbog EU a sad hoće da to ponove zbog NATO, on nije želio o tome da govori.

Marovićev nekadašnji dugogodišnji politički uticaj drugog čovjeka u državi i neprikosnovenog neformalnog šefa Budve, blijedi već nekoliko godina - po nekima zato što sam tako hoće, po drugima zato što tako hoće njegov “prijatelj” i neprikosnoveni šef DPS-a, Milo Đukanović.

U političkim kuloraima spekulisalo se juče i da ga ova najnovija afera neće mimoići - bio je šef organizacionog odbora za održavanje muzičkih manifestacija na Jazu, zbog čijeg je uređenja, tvrdi tužilac, opština oštećena za preko dva miliona eura.

U svim dosadašnjim istragama afera u kojima se Marovićevo ime pominjalo, on je kasnije bio samo svjedok. Riječ je o aferama “Pancir” i “Satelit” iz vremena dok je bio predsjednik Savjeta ministara SCG, te “Zavala” i “Košljun”, gdje su osumnjičeni njegovi prijatelji iz Budve i brat.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče nije ni potvrdio ni negirao da li je izviđajem za TQ Plazu i Jaz obuhvaćen i Marović.

“Ne mogu vam to kazati. Tužilaštvo se ne bavi imenima nego počiniocima krivičnih djela. Jasno je da svaki počinilac krivičnih djela može očekivati da je pravda krenula prema njemu i da se pripremi za svoju odbranu pred sudom koja će slijediti”, kazao je Katnić, odgovarajući na pitanje “Vijesti” na pres konferenciji.

Na pitanje znači li to da se ne isključuje da je i Marović u tom predmetu, Katnić je kazao: “Ja ništa ne uključujem i ne isključujem”.

Marović je nakon partijskog kongresa napustio poziciju potpredsjednika partije, a njegovi bliski saradnici tvrde da je to uradio “razočaran onim što mu se desilo”.

Navodno, na Marovićev status je posebno uticala afera o navodnom tajnom računu njegove supruge u švajcarskoj HSBC banci sa 3,8 miliona eura, kako tvrde mreža istraživačkih novinara OCCRP i MANS.

Marović je tada poručio da to “ne bi zasluživalo komentare, kada ne bi imao odgovornost prema javnosti imajući u vidu izvor tih informacija...”

“Postoji moja obaveza prema mojoj porodici, mojim prijateljima i mojoj partiji. Sve što nađu u bilo kojoj banci od bilo kojeg člana moje porodice, sve poklanjam mojim neprijateljma, da finansiraju svoje aktivnosti protiv mene i mojih prijatelja”, kazao je on početkom marta ove godine.

Njegovi partijski saborci tvrde da je Marovića deprimiralo višednevno pisanje medija o milionima kojima je navodno raspolagala njegova porodica, pa je tražio da se povuče iz vrha DPS-a.

Nakon više od decenije na mjestu potpredsjednika te partije on u junu 2015. nije ponovo predložen na to mjesto.

Pripala mu je pozicija predsjednika Političkog savjeta, kako bi, tvrde u DPS-u, bio uvažen s obzirom na to da je bivši predsjednik države i potpredsjednik Vlade.

Savjet još nije počeo da radi, a Marović se tako od najvišeg zvaničnika SCG, preko vicepremijera vlade Crne Gore, spustio na poziciju visokog partijskog savjetnika.

Iako se u političkim kuloarima spekulisalo da je to posljedica činjenice da bi afera sa 3,8 miliona dosta kompromitovala partiju, odnosno prema drugim tumačenjima da nije bio dovoljno lojalan predsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću, on i dalje ćuti.

Oglasio se u januaru 2011, nakon što je njegov brat Dragan Marović uhapšen u predmetu “Zavala”.

U autorskom tekstu za “Vijesti” on je tada napisao da ćuti, ne zato što se boji, ne zato što ga je strah za svoga brata i prijatelje iz Budve, koji su tada takođe uhapšeni.

“Ćutim, jer vjerujem da su moj brat, i moji sugrađani nevini, kao i svi ljudi dok se ne dokaže krivica, ćutim jer vjerujem u pravdu, nepravde već ima. Ćutim, jer vjerujem da će sudovi suditi po zakonima, a ne slijediti presudu javnog mnjenja. Ćutim, jer vjerujem da tužiti znači profesionalno raditi. Ćutim, jer sam upoznao kao odgovorne ljude one koji danas odlučuju o slobodi moga brata i ostalih. Ćutim, jer zakon mora biti jednak i za jake i slabe, ćutim jer ne želim da krivim nikoga, da se žalim na nikoga”, rekao je tada Marović.

Po zakonu ili ne, čini se da se obruč oko Marovića sužava.

Bonus video: