Al Di Meola: U muzici sam tehniku ustupio emocijama

"Ono što mi je pomoglo da definišem svoj stil je sam dar koji sam dobio rođenjem i mjesto u kojem sam rođen, gdje sam imao mogućnost da čujem i učim razne melodije"
0 komentar(a)
Al Di Meola, Foto: Gradteatar.me
Al Di Meola, Foto: Gradteatar.me
Ažurirano: 13.08.2015. 15:57h

Ovogodišnji Grad teatar, koji je predstavio brojne, značajne umjetnike i stvaraoce iz inostranstva, kao jedan od najvažnijijih događaja svakako bi mogao da upiše koncert legendarnog američkog gitariste Al Di Meole, kojim je preksinoć svečano završen 29. festival.

Ovaj “heroj gitare”, kako su ga nazvali najuticajniji svjetski muzički kritičari, nastupao je u Budvi sa svojim triom, koji čine još jedan čuveni gitarista, Peo Alfonsi, i perkusionista Peter Kaszas, a koncertom na Terasi između crkava pokazao je zašto već četiri decenije uživa planetarnu slavu kao virtuoz, ali i kao jedan od najznačajnijih kompozitora sa bogatim i raznolikim repertoarom. Prepuno gledalište u kome je bilo i dosta stranaca ovacijama je ispratilo fantastične muzičare.

Iza Al Di Meole je preko dvadeset solističkih i autorskih albuma, i još toliko u saradnji sa drugim muzičarima svjetskog rejtinga. Iako mu je nevjerovatna tehnika na akustičnoj i električnoj gitari donijela skoro kraljevski status kod ljubitelja gitarske muzike, dubina Di Meolinog komponovanja kao i duševnost i urođeni lirizam njegovog sviranja gitare osvojio je legije obožavalaca širom svijeta. Al Di Meola je i pionir miješanja svjetske muzike i džeza, tokom dugogodišnje karijere istraživao je bogate uticaje flamenka, tanga, muzike Bliskog istoka, Brazila i Afrike sa svojom “World Sinfonia”, ambicioznom pan-globalnom grupom koju je osnovao 1991. U karijeri Di Meole, pored priznanja kritike danas su i tri zlatna albuma, i više od šest miliona prodatih albuma širom svijeta, a više od dvadeset godina posebno se bavi tango muzikom najslavnijeg argentinskog kompozitora Astora Pjacole.

Volite da kažete da je Vaša muzika spoj osjećanja i tehnike - da li je to aktualno i nakon 40 godina rada, i da li i danas imate istu emociju?

“Na početku sam više pažnje poklanjao tehnici i toj 'fusion' muzici satkanoj od više tehničkih elemeneta, ali vremenom sada više važnosti pridajem emotivnoj strani sebe pri stvaranju muzike.”

U vrijeme kada ste Vi počinjali bilo je mnogo kvalitetnih gitarista. Šta mislite - zašto ste se Vi istakli među svima njima? Šta je bilo presudno da osvojite titulu “heroja gitare” kakvog vas smatraju? Da li upravo ta emotivnost sa kojom prilazite ili fuzija koju stvarate, stil..

“U suštini ono što mi je pomoglo da definišem svoj stil je sam dar koji sam dobio rođenjem i mjesto u kojem sam rođen, gdje sam imao mogućnost da čujem i učim razne melodije. Naravno, prelaskom u Njujork proširio sam svoje mogućnosti da čujem i naučim više, gdje su i potekli razni muzičari koji su mi dali dodatnu inspiraciju i odatle sam crpio svu svoju energiju.”

Da li je ostao još neki izazov i nakon albuma “Elysium”, šta je sljedeće?

“'Elysium' je trebalo da bude akustična ploča, da bude na neki način tribjut Bitlisima, a ostalo je dosta materijala iz Elizijuma koji bih želio dalje da razvijam, možda i bude nečeg nalik Pjacolinoj muzici…”

Imate li još izazova?

“Sve je izazov. Čak i sviranje muzike Bitlisa uz koje sam odrastao ali na način koji ja želim da je sviram. Sve to daje kompleksnost i originalnost i upravo je to izazov!”

Koliko su Vam poznati balkanski muzičari Vlatko Stefanovski, Goran Bregović?

“Nisam upoznat sa njihovim radom, ali sam došao u dodir sa vašom muzikom i crnogorskim instrumentima, i uopšte cijeli prostor Mediterana odavde do Grčke, muzički me jako inspiriše, posebno vaš folklor.”

Podjednako dobro svirate električnu i akustičnu gitaru?

“Zapravo, započeo sam sviranje električnom gitarom i svi naši uspjesi su nizani upravo zahvaljujući električnoj gitari, ali nekako godinama sve smo se više udaljavali ka akustičkom zvuku iz prostog razloga što sam uvidio da se može time više približiti publici i imati veću ekspresiju. Eksperimentisao sam i vidio da to nailazi na dobar odjek kod publike i tako sam i nastavio.”

Kako ste birali repertoar s kojim ste nastupali u Budvi?

“Odlučio sam se za tu kombinaciju originalne stare muzike, do sasvim novih pjesama, kao i muzike Astora Pjacole koju volim da sviram, nešto od Bitlisa, a završio sam sa “Mediterranean sundance”, jer prosto mislim da je ovakav repertoar najuzbudljiviji za jedan ljetnji, mediteranski fetsival kao što je Grad teatar.

Zanimljivi momenti i kontakti

Na pitanje kako je stigao u Budvu, kakvi su njegovi utisci o Crnoj Gori, i odakle uopšte ideja da ovdje održi koncert, Al Di Meola, jedan od najpopularnijih italijanskih Amerikanaca u svijetu, rekao je nakon koncerta:

“Zapravo, obično predlog dobijam od agenta gde ću svirati, ne pitam se mnogo o tome. Sve u svemu, iako me nisu mnogo pitali o dolasku u Crnu Goru, utisci su sasvim lijepi, iznenađujući! Naišao sam na dosta divnih, zanimljivih momenata, svi kontakti koje sam ovdje imao vrlo su pozitivni, tako da iz ovog prvog susreta sa festivalom Grad teatar, Budvom i vašom zemljom nosim najljepša iskustva.

Bonus video: