HAPŠENJE RUKOVODSTVA OPŠTINE BUDVE

Maroviću, Rađenoviću, Kuljači, Tičiću i Marović Bogdanović određen pritvor od 48 sati

Specijalni tužilac Milivoje Katnić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li je izviđajem obuhvaćen i Svetozar Marović
251 pregleda 0 komentar(a)

Policija je, po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, danas uhapsila 13 osumnjičenih zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršenog na organizovan način i u saučesništvu.

Postoji i 14. osumnjičeni, ali on danas nije uhapšen jer se nalazi van Crne Gore. To je saopšteno na današnjoj pres konferenciji na kojoj su o jutrošnjem hapšenju govorili vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni tužilac Milivoje Katnić i šef Uprave kriminalističke policije Milovan Pavićević.

Katnić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li je izviđajem obuhvaćen i Svetozar Marović.

“Ne mogu vam to kazati. Tužilaštvo se ne bavi imenima nego počiniocima krivičnih djela. Jasno je da svaki počinilac krivičnih djela može očekivati da je pravda krenula prema njemu i da se pripremi za svoju odbranu pred sudom koje će slijediti”, kazao je Katnić.

Na pitanje znači li da se ne isključuje da je i Svetozar Marović u tom predmetu, Katnić je kazao: “Ja ništa ne uključujem i ne isključujem”.

Na pitanje “Vijesti” da li Tužilaštvo u ovom predmetu ima svjedoke saradnike, Katnić je kazao da će oni u u ovom predmetu, ali i u svakom drugom, koristiti sve procesne mogućnosti da bi što bolje pripremili predmet za sud.

“Svjedok saradnik je, stvarno, jedan od moćnijih sredstava i Tužilaštvo će ga, u slučaju da budu ispunjeni uslovi, koristiti u svakom predmetu”, odgovorio je Katnić. On je odbio da odgovori da li je među osumnjičenima i vlasnik “Gugi komerca” Branislav Savić.

“Krivični postupak još nije počeo u užem smislu i nijesam u mogućnosti da vam na to odgovorim”, kazao je Katnić.

“Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni postali članovi kriminalne grupe radi sticanja nezakonite dobiti ili moći, a djelovanje kriminalne grupe je planirano na duže vrijeme i uz primnjenu određenih pravila satačno određenim ulogama i zadacima”, saopštio je Katnić na konferenciji za novinare.

Pogledajte šta o današnjim hapšenjima misle građani Crne Gore.

Maroviću, Rađenoviću, Kuljači, Tičiću i Marović Bogdanović određen pritvor od 48 sati

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, nekadašnji prvi čovjek te opštine Rajko Kuljača, savjetnik premijera Aleksandar Tičić, nekadašnji potpredsjednik budvanske opštine i brat Svetozara Marovića - Dragan Marović, Marovićeva kćerka Milena Marović Bogdanović i još nekoliko osoba, uhapšeni su rano jutros po nalogu specijalnog tužilaštva.

Završeno je saslušanje Milene Marović Bogdanović, kojoj je određen pritvor od 48 sati.

Branilac Milene Marović Bogdanović i Lazara Rađenovića Vladan Bojić kazao je da su oni negirali krivicu.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević završila je saslušanje Dragana Marovića, kojem je određen pritvor od 48 sati zbog sumnje da bi mogao uticati na svjedoke.

Pritvor od 48 sati je određen i Lazaru Rađenoviću, kao i Rajku Kuljači.

Branilac Marovića Zdravko Begović kazao je da je njegov klijent negirao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

Dragoljub Đukanović, jedan od advokata Aleksandra Tičića kazao je da je nakon saslušanja i njegovom klijentu određen pritvor od 48 sati.

U rješenju za određivanje pritvora, tužiteljka Vukčević napisala je da osim mogućeg uticaja na svjedoke "u odnosu na osumnjičenog, postoji i pritvorski osnov iz člana 175 stav 1, tačka 4 i ZKP-a. Za ovaj pritvorski uslov potrebno je da budu ispunjena dva konstitutivna elementa i to za krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna od 10 godina zatvora ili teža i da se radi o krivičnom djelu koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedica djela".

Uhapšen je i službenik Opštine Budva Đorđe Pavlović, a kako "Vijesti" nezvanično saznaju među uhapšenima su i Milojka Kovačević, Dragica Popović, kao i v.d. direktora Vodovoda Budva Milenko Medigović i privedena sekretarka za prostorno planiranje Danijela Marotić.

„Osim njih 13, traga se za jednom osobom koja se nalazi van Crne Gore“, kazao je na konferenciji za novinare pomoćnik direktora Uprave policije, Milovan Pavićević.

Van zemlje je Miodrag Samardžić i on se potražuje.

Takođe su uhapšeni i Snežana Žana Šćepanović glavna administratorka opštine, kao i nekadašnji sekretar za zaštitu imovine Novak Klisić.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, policija rukovodioce i službenike opštine Budve hapsi zbog sumnje da su prilikom izgradnje TQ Plaze i platoa na plaži Jaz zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu Budva za više miliona eura. Po dva inspektora Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije bila su tačno u šest sati u kućama uhapšenih.

Među uhapšenima su potpisnici spornih ugovora oko izgradnja TQ Plaze i platoa na Jazu. Među uhapšenima su i članovi Komisije užeg opštinskog rukovodstva koje je potpisalo spornu službenu zabilješku Aneks 3 izgradnje poslovnog centra TQ Plaze.

Procjena sudskih vještaka angažovanih od strane tužilaštva je da je Opština Budva izgradnjom platoa na Jazu direktno oštećena za 2.1 milion eura, a milionska šteta je učinjena Aneksom 3 ugovora za TQ Plazu.

U izvještaju Milenka Popovića i Marka Radovića, u koji „Vijesti“ imale uvid, navodi se da je realna vrijednost izvedenih radova na gradnji platoa na Jazu 2.105.770 eura, što je čak za 4,6 miliona eura manje, nego što je to procijenila opštinska Komisija.

Popović zaprepašćen: Ovo šalje mnogo ružnu sliku iz metropoloe turizma

Lider budvanskog DPS dr Srđa Popović vjeruje da će privedeni opštinski funkceneri dokzati svoju nevinost, ne skrivajući zaprepašćenje, trenutkom kada je izvedeno hapšenje.

"Zaprepašćen sam jutrošnjim saznanjem da se hapsi opštinsko rukovodstvo uz pratnju kamera, u sred sezone koja obara sve rekorde za nešto što se desilo 2007. To mi je više nego čudnovato i šalje mnogo ružnu sliku iz metropole turizma", kazao je Popović.

On je rekao da ima puno povjerenje u prvosudne organe.

"Da će postupak objektivno posmatrati i omogućiti našim sugrađanima da argumentovano iznesu svoju odbranu i dokažu svoju nevinost. Lično sam se uvjerio danas da sve opštinske službe funkcionišu i da građani mogu da dobiju sve potrebne usluge. Sačekaćemo da provosudni organi odrade svoj posao za prvih 48 sati, pa ćemo onda na organima partije donijeti odgovarajuće zaključke", kazao je Popović.

Detaljnije o ovom slučaju u informativnim emisijama TV Vijesti

NAPOMENA: STROGO JE ZABRANJENO PREUZIMANJE SNIMAKA I FOTOGRAFIJA BEZ DOZVOLE REDAKCIJE "VIJESTI".

Galerija

Preporučujemo za Vas