Šta je Šuković ispričao američkim diplomatama?

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država nijesu saopštili o čemu su razgovarali sa policajcem Predragom Šukovićem, a ni on juče o tome nije želio da govori
184 pregleda 33 komentar(a)
Predrag Šuković, Foto: Savo Prelević
Predrag Šuković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.08.2015. 13:53h

Policijski inspektor Predrag Šuković bio je juče u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, obavio razgovor sa predstavnicima američke administracije u Crnoj Gori. O čemu su razgovarali nijesu saopštili iz ambasade, niti je Šuković juče o tome želio da govori.

Šukovića su kolege samoinicijativno uhapsile prošle sedmice bez znanja i naloga tužioca i, prema riječima njegovog advokata, iznudili od Tužilaštva da ga sasluša iako za to nije bilo potrebe. Šuković je to doživio kao zastrašivanje i upozorenje da ćuti.

On je, nakon izbijanja afere zbog komentara na portalu “Vijesti”, koje je potpredsjednik Vlade Duško Marković doživio kao prijetnju po njegov život i bezbjednost, najjasnije do sada javno optužio njega i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi koja se navodno bavila švercom cigareta.

Marković je to oštro demantovao, tvrdeći da nikad nije čuo za “mojkovački klan”.

Šuković je u nekim od komentara sa svog naloga na portalu “Vijesti” - pod pseudonimom “Boss”, dovodio u pitanje dužinu životnog vijeka potpredsjednika Vlade. Do identiteta Šukovića policija je došla nakon što su “Vijesti” u junu postupile po dva sudska naloga za pretres portala, odnosno naredbe suda da dostave sve komentare sa naloga “Boss” u prethodnih šest mjeseci.

Duško Marković će, poslije godišnjeg odmora, reći tužiocu da li se osjeća ugroženim

“Možda ne dočeka sve ovi...a”, komentar je “Bossa” na tekst “Markovića spremaju da preuzme DPS”, od 7. juna. “A ovaj sa slike namjerava da živi”, komentariše tekst “Marković zamjenik predsjednika, DPS bez potpredsjednika”. Ispod teksta “I delegacija Crne Gore će položiti vijenac na spomenik na Gorici” od 8. maja, Šuković je komentarisao: “Brzo će nekima iz delegacije ovako polagati cvijeće”.

Nakon što je Šuković uhapšen, i nakon nekoliko sati pušten uz saopštenje Tužilaštva da sa njegovim hapšenjem nemaju ništa, Šuković je kazao da je to bila odmazda novoizabranog šefa kriminalističe policije Centra bezbjednosti Podgorica Siniše Stojkovića i namjera “mojkovačkog klana” da ga zastraše i ućutkaju.

On je tokom istrage pred policijom i tužiocem, u svojstvu građanina, rekao da nije prijetio Markoviću, a da je postupak pokrenut jer su Marković i Veljović ogorčeni što je istraživao šverc cigareta koji je organizovala mojkovačka kriminalna grupa.

Nakon toga policija je saopštila da Šuković nije učestvovao u istrazi šverca cigareta, da bi on to odmah demantovao navođenjem konkretnih dokumenata, datuma i brojeva pod kojima su zavedeni.

Šuković je na poziv specijalnog tužioca Milivoja Katnića rekao sve što zna i konkretno ukazao na dokumentaciju koju je policija prikupila.

Marković će poslije 20. avgusta, kada se vrati sa odmora, biti saslušan u Tužilaštvu gdje će se izjasniti da li se uplašio Šukovićevih komentara na portalu.

Disciplinski tužilac policije vaga da li da prihvati predlog

Dok Šuković čeka odluku Tužilaštva da li će ga zbog komentara na portalu optužiti ili ne, njegova matična kuća pokušava da ga “disciplinuje”.

“Predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika P.Š. zbog kršenja Zakona o unutrašnjim poslovima je predat i procedura po tom pitanju je u toku. Disciplinski tužilac se još nije izjasnio o predlogu, a o toj odluci će, kada bude donijeta, javnost biti blagovremeno obaviještena”, saopšteno je “Vijestima iz MUP-a. Iz MUP-a nijesu odgovorili koje je odredbe tog Zakona Šuković prekršio niti ko je njegov starješina, s obzirom na to da je Šuković u službi neraspoređen.

Bonus video: