Napad na službenika policije mora se smatrati napadom na državu

Sindikat se osvrnuo na slučaj policijskog službenika Vasilija Ćalasana, koga je državljanin BiH Armin Hanić pokušao da usmrti vozilom. Sindikat traži se Hanić najteže sankcioniše
165 pregleda 8 komentar(a)
policija vozila, Foto: Luka Zeković
policija vozila, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.08.2015. 09:47h

Usljed učestalih napada na policijske službenike, Sindikat Uprave policije je izrazio zabrinutost za svoje članove i najooštrije osuđuje napade.

Najnoviji napad na život policijskog službenika koji je obavljao redovne zadatke ukazuje da, u postojećim zakonskim regulativima, ne postoji dovoljan stepen zaštite života službenika, navodi se u saopštenju Sindikta.

Sindikat stoga zahtijeva od Vrhovnog državnog tužilaštva i Vrhovnog suda da naprave odlučan korak i preduzmu sve mjere u cilju zaštite policijskog službenika u obavljanju policijskih poslova, jer se, kako kažu, napad na službenika policije mora smatrati napadom na državu.

Sindikat se osvrnuo na slučaj policijskog službenika Vasilija Ćalasana, koga je državljanin BiH Armin Hanić pokušao da usmrti vozilom. Sindikat traži se Hanić najteže sankcioniše.

“Bez obzira što je Istražni sudija Višeg suda vinovniku ovog nemilog događaja odredio pritvor u trajanju od 30 dana, smatramo da učinjeno djelo i njegova neskrivena namjera u daljem postupku zaslužuju mnogo težu i drastičniju kaznenu mjeru. Njegova namjera da usmrti policijskog službenika je dovoljan dokaz da mu se sudi po hitnom postupku i najstože kazni za učinjeno djelo”, navodi se u saopštenju. U Sindikatu smatraju da ne mogu postojati bilo kakve olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne u ovom slučaju.

“Ovim putem ih pozivamo da se, prilikom odmjeravanja kazne počiniocu, stave u situaciju u kojoj se tada nalazio policijski službenik”.

Bonus video: