Tvrđava Španjola - umjetnička rezidencija

Učesnici će tokom sedmodnevnog programa obići grad, upoznati se sa arhitekturom odbrambenih utvrđenja u Herceg Novom...
84 pregleda 0 komentar(a)
Španjola, Foto: Slavica Kosić
Španjola, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.09.2018. 11:11h

U okviru sedmodnevnog programa ”Arstist in Residence Španjola 2018”, mladi umjetnici iz regiona bave se aktivacijom i revitalizacijom tvrđave Španjola sa ciljem da kroz svoj rad, kreativnu ekspresiju, praktičan rad, pokažu da ta tvrđava može da zasluži novu namjenu i postane umjetnička rezidencija.

Nevladina organizacija Sinergija na čelu sa Anom Bulatović, programskim direktorom Artist in Residence, će u ovom projektu sarađivati sa umjetnicima koji su se odazvali na poziv organizatora: Ivanom Babić iz Budve, Sarom Dimitrić iz Sremskih Karlovaca, Dimitrijem Stojmenovim iz Užica i Zlatkom Krstevskim iz Prilepa. Umjetnici će raditi individualno i u grupama, imaće svakodnevne radionice, prezentacije, brainstorming sesije, prezentacije svojih radova i mnogo praktičnih aktivnosti, od kuhanja zdrave organske hrane pa do uredjenja Španjole.

U okviru programa, do sada su održana predavanja prof. dr Ilije Laloševića “Fortifikaciona arhitektura Venecijanskog perioda u Boki” I Robin Gellately Smitha, član Savjeta Zelene gradnje (Greeen Building Council) “Održive gradnje i razvoj”.

U toku programa Artist in Residence učesnici će obići grad, upoznati se sa arhitekturom odbrambenih utvrđenja u Herceg Novom, imaće i više zanimljivih edukativnih izleta.

“Tim Španjola kroz ovaj projekat ima u interesu da tvrđavi da novo ruho, a Španjola Festival je nastao iz ideje da se odbrani kulturna zaostavština od privatizacije i da jedna od naših najznačajnih vrijednosti u Herceg Novom ostane u rukama naroda. Ovaj projekat je podjednako kulturni, edukativni, umjetnički ekološki, ali baziran na čuvanju naših vrijednosti, kulturne i istorijske baštine. To je projekat koji jednako promoviše nauku, arhitekturu i urbanizam, prije svih ali i druge oblasti, turizam, ekologiju, umjetnost i istoriju. I ono što je, vjerovatno najznačajnije to je program za mlade i njihovu budućnost”, istakao je Vuk Čvoro, osnivač Sinergije.

Poslednjeg dana radionice, u subotu, 22. septermbra za javnost će biti otvorena izložba radova na kojima su umjetnici radili u toku svog boravka na tvrđavi.

Bonus video: