Ko je kriv što molbe za uslovni otpust još čekaju

Osuđenici najavili da će štrajkovati ako Viši sud ne počne u razumnom roku da odlučuje o molbama za uslovni otpust
373 pregleda 2 komentar(a)
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.08.2015. 18:47h

Osuđenici spuškog zatvora najavili su da će štrajkovati glađu, ako Viši sud, kako su rekli, ne počne u razumnom roku da odlučuje o njihovim molbama za uslovni otpust.

Prema novom Zakonu o izvršenju kazni zatvora, o uslovnom otpustu odlučuje sud koji je i izrekao presudu.

Zatvorenici tvrde da nije riješena još nijedna molba poslata podgoričkom Višem sudu.

Zakon predviđa da vijeće suda prvobitno ispita da li je molba podnijeta zakonito i da li je zatvorenik stekao uslove za podnošenje molbe, tačnije da li je izdržao dvije trećine, odnosno polovinu kazne zatvora ili kazne zatvora do 40 godina.

Nakon toga, vijeće suda od Zavoda za izvršenje krivičnh sankcija traži mišljenje o osuđeniku koji je podnio molbu.

Iako robijaši tvrde da čekaju dugo, Zakon nije predvidio rok u kojem se odlučuje po njihovim molbama.

Iz Višeg suda su, odgovarajući na pitanja "Vijesti", u petak saopštili da su od početka primjene novog Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, primili 31 molbu za uslovni otpust.

"Po svim molbama su, u zakonom predviđenoj proceduri, zatraženi od ZIKS-a izvještaji o okolnostima koje se odnose na ličnost zatvorenika, njegov raniji život, njegovo vladanje za vrijeme izdržavanja kazne, naročito da li je disciplinski kažnjavan i dr", piše u odgovorima koje potpisuje Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

Ona je pojasnila da za sada nijedna molba nije odbačena, ali i da se ni o jednoj nije odlučivalo.

“Ni u jednom predmetu nije stiglo izjašnjenje ZIKS-a, pa time nije bilo ni uslova za zakazivanje ročišta ili odlučivanje bez ročišta. Zakon ne predviđa posebni rok u kojem vijeće treba da odluči o molbi", pojasnila je Muzurović.

To, međutim, ne odovara informaciji koju je, kako tvrdi, dobio advokat Branko Anđelić, zastupnik Jovana Vukotića. Taj Kotoranin je jedan od osuđenika koji je predao molbu za uslovni otpust.

"Obaviješteni smo da je 24. jula iz ZIKS-a predato mišljenje o mom klijentu, pa vjerujem da će ovoliko odugovlačenje prilikom rješavanja predmeta biti stvar dobro poznate spore administracije, a ne ličnog odnosa. Nadam se da mog klijenta neće dočekati sudbina krivične prijave koju je podnio protiv nekoliko sudija, gdje je pravda nedostižna skoro već godinu...

Siguran sam da im ne treba vječnost za odlučivanje po ovom zahtjevu, osim ako neko nije lični interes priključio spisima ovog predmeta", kazao je Anđelić.

Advokat Rodić: Javašluk zbog ishitrenog usvajanja Zakona

Advokat Goran Rodić konstatovao je da nije jedini propust zakonodavca to što novim Zakonom nije propisan rok u kom se mora odučiti o molbi za uslovni otpust.

On je rekao da je predviđeno i odlučivanje o uslovnom otpustu bez održavanja ročišta, kao i odlučivanje na ročištu - ali bez jasnih određenja kada se može provoditi jedna ili druga vrsta.

“Zatim, potpuni nonsens je propisan u članu 126 Zakona - gdje se u stavu prvom kaže da se 'pravosnažno rješenje o uslovnom otpustu dostavlja...' a u stavu 2 istog člana je propisano pravo žalbe na pravosnažno rješenje.

Postavlja se objektivno pitanje kada je i pod kojim uslovima ovo rješenje u uslovnom otpustu pravosnažno. Ovakvi propusti u posebnom Zakonu o izvršenju kazne zatvora 'usklađeni' su sa dosadašnjim propustima državnih organa, koji ovo pravo na uslovni otpust gotovo 10 godina nisu primjenjivali", kazao je on.

Rodić je ocijenio da to sve upućuje na javšluk, koji se ogleda u ishitrenom usvajanju Zakona koji se onda ne primjenjuje.

Rekao je da je netačno da Viši sud nije dobio od ZIKS-a izvještaje za nijednu od 31 predate molbe, tvrdeći da je taj izvještaj za njegovog klijenta Jovana Vukotića stigao još 24. jula.

"Moj branjenik Jovan Vukotić, koji je nezakonito uhapšen i upućen na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od jedne godine, već 11. jula stekao je pravo da podnese molbu za uslovni otpust, što je pravovremeno i učinio... Već 24. jula iz ZIKS-a je stiglo pozitivno mišljenje za Vukotića, u pogledu primjene uslovnog otpusta za jednu trećinu preostale kazne zatvora. Zbog čega se oteže sa rješavanjem njegove molbe znaju nadležni u Višem sudu. Da li je to zbog toga što je podnio krivičnu prijavu protiv lica koja su ga nezakonito uhapsila i sprovela na izdržavanje kazne zatvora, pa mu se na ovakv način svete ili je u pitanju nešto drugo. U svakom slučaju, neopravdano je da se odugovlačenjem rješenja po molbi za uslovni otpust osuđena lica uskraćuju za prava koja im pripadaju", kazao je Rodić.

Bonus video: